Kemény napnak néznek elébe az amerikai kereskedők az ünnepet követően

2022.02.23. 17:29 • Erste Market Befektetés

Miután az orosz elnök elismerte a szakadárok által irányított Donyeck és Luhanszk területek függetlenségét tovább eszkalálódott a helyzet és Ukrajna a nyugati szövetségesek segítségét kérte, akik várhatóan rég nem látott szankciókat fognak kivetni Oroszországra és bizonyos személyekre is. Olaj a tűzre, hogy az orosz vezetés „békefenntartó” egységeket küldött a Donyeck és Luhanszk területekre, ami valójában ukrán terület, tehát egy kisebb agresszió is komoly következményekkel járhat.

A nyugati vezetők úgy gondolják, hogy a területek függetlenségének elismerése az oroszok által, az orosz invázió előjátéka lehet. Valóban van ok a félelemre, hiszen 150.000 orosz katona tartózkodik a határon, míg januárban „csak” 100.000 katona lehetett az amerikai hírszerzés szerint.

Természetesen ez nem csak geopolitikailag feszült helyzet, hanem a részvénypiacok is kutyaszorítóban vannak, főleg a magas értékeltségű növekedési papírok. Idén a nagy amerikai részvényindexek hozamai csalódást okoznak a befektetők számára, hiszen a 2008-as válság óta, a legrosszabb januári teljesítményen vagyunk túl. Januárban az S&P 500 5,3%-ot esett, illetve idén eddig 8,6%-os leértékelődést szenvedett. A főleg technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq teljesít a legrosszabban idén, hiszen több, mint 13%-os mínuszban áll.

Számtalan kockázattal kell szembenézniük a befektetőknek és rég nem volt ennyi akadály a részvények előtt. A geopolitikai kockázat, vagyis, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát van a legnagyobb hatással a részvényekre, hiszen a szankciók, illetve a háború lehetősége pesszimizmusra készteti a befektetőket. Ugyan historikusan a tengerentúli háborúk nem befolyásolták nagymértékben az amerikai részvénypiaci teljesítményt, illetve a gazdasági növekedést, most mégis azt látjuk, hogy a geopolitikai kockázat, a kamatemelésekkel kapcsolatos bizonytalanság, illetve az értékalapú részvényekbeli rotáció együttesen mégis ártanak a részvények teljesítményének.

Ugyan sok részvénynek árt a jelenlegi környezet az S&P 500 energia szektor indexe idén eddig 22%-os emelkedést ért el, az egyetlen az S&P 500 szektorai közül, ami felültudja teljesíteni a piacot és pozitív eredményt tud elérni. De ez nem is csoda, hiszen az olajvállalatok negyedéves teljesítménye kiemelkedő volt a magas olajár miatt és ez az orosz-ukrán feszültség alatt csak tovább emelkedhet, elérve a 100 dolláros szintet.

Mindenképp érdekes lesz a következő pár hét, de az biztos, hogy az elkövetkezendő napokban további eszkalálódás lesz megfigyelhető, ahogy a nyugati országok szankciókat szabnak ki Oroszországra, illetve vezetőikre. Valószínűleg nem lesz háború, hiszen egyik félnek sem érné meg, illetve Putyinnál van most a labda, hiszen az olajból származó bevétel sokkal magasabb, mint amennyibe a fegyverkezés kerül, viszont a háború az nagyon költséges lenne mindkét fél számára, illetve sokkal kevesebbet nyerhetne vele Putyin, ha háborút indít, mint a jelenlegi fenyegetődzéssel. Ugyan az EU megosztott Oroszországgal kapcsolatosan, mégis azt látjuk, hogy egységesen fognak szankciókat hozni Oroszország ellen.

Forrás:Bloomberg.com

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás