Megkezdődött a háború

2022.02.24. 09:47 • Erste Market Sztori

A szárazföldi csapatok Oroszország és Fehéroroszország felől is támadást indítottak, az orosz légierő pedig a reptereket bombázza, a támadások elsősorban katonai létesítmények ellen irányulnak. Orosz közlés szerint mostanra az ukrán légvédelmet és légierőt is kiiktatták. Az ukrán miniszterelnök teljes inváziónak nevezte a történteket, míg Putyin továbbra is azt hangoztatja, hogy nem Ukrajna megszállása a cél, hanem a demilitarizálása. Ukrajnában tegnap még csak vészhelyzetet rendeltek el, de ma reggel már bevezették a hadiállapotot. Kijevben megnyitották a metróállomásokat, hogy óvóhelyként szolgáljanak. A lakosság elkezdett elmenekülni az ukrán fővárosból.

A moszkvai tőzsdén átmenetileg felfüggesztették a kereskedést azóta azonban újraindult és a MOEX index csaknem 30%-ot esett, ami rekordnak számít. Az USDRUB pedig 10%-os pluszban is volt, új történelmi csúcsra, 90-re ugorva.

Még tegnap eldőlt, hogy ma délután rendkívüli EU csúcsot tartanak, de a ma reggeli események fényében várhatóan a korábban tervezetnél is szigorúbb szankciókról dönthetnek. Boris Johnson szintén jelezte, hogy készek új, erősebb szankciók bevezetésére Oroszország ellen.

Az EKB kötelezővé tette az Oroszországban is aktív európai bankoknak, hogy jelentsék a különböző szcenáriók esetén várható oroszországi veszteségeiket. Többek között a Societe General, az UniCredit és a Raiffeisen rendelkezik jelentős orosz operációval.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás