7%-kal bővült az amerikai GDP a negyedik negyedévben

2022.02.24. 16:04 • Erste Uzsonna

Az orosz támadás hatására mínuszban nyitottak a fő amerikai tőzsdék. A Dow Jones és a Nasdaq 2,3%-os, az S&P 500 2,2%-os csökkenést mutat.

Piacnyitás előtt tette közzé 2021 negyedik negyedéves jelentését a Moderna. A 7,2 milliárd dolláros bevétel jobb lett a várt 6,9 milliárdnál, ami elsősorban a Covid-19 elleni védőoltásnak köszönhető. Az egy részvényre jutó eredmény 11,13 dollár volt, ami bőven meghaladta a 10,17 dolláros elemzői konszenzust. Emellett a cég 3 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot is bejelentett. Ami a Covid-19 vakcinákból származó idei évi bevételeket illeti, a vállalat 2 milliárddal 19 milliárd dollárra növelte várakozásait. A részvény nyitás előtt még mínuszban volt, de azóta méretes pluszba lendült, azonban az Ukrajna elleni támadás miatt nagyon volatilisek a piacok.

Szintén az amerikai börzék nyitása előtt publikálta 2021 negyedik negyedéves jelentését a Newmont Corp. Mind bevétel, mind eredmény tekintetében szinte pontosan hozták az elemzők által vártat: 3,39 milliárd dolláros bevétel a várt 3,36 milliárd helyett, és 78 cent egy részvényre jutó eredmény a várt 77 centtel szemben. Az aranybányászati cég részvénye minimális mínuszban nyitott.

Az Alibaba negyedéves számai vegyes képet mutatnak. A harmadik negyedévben 242,6 milliárd jüan lett a bevétel, ami 9,7%-os bővülést jelent éves alapon, ám elmarad a 244,9 milliárd jüanos várakozástól. A cég történetében ez a negyedév hozta a leglassabb növekedést. A 16,87 jüanos részvényenkénti eredmény ugyan felülmúlta a 16,12 jüanos várakozást, de a nettó eredmény 74%-kal esett vissza éves bázison, ami mutatja a fogyasztói kiadások drasztikus csökkenését, illetve a versenytársak piaci részesedésének növekedését. Az éves aktív felhasználók száma 1,28 milliárd fő volt, ami éves szinten is kiemelkedő, 64%-os növekedést jelent, miközben az elemzők csak 868 millió felhasználóra számítottak. A kínai vállalat felhő szegmense 64%-os növekedést ért el a tavalyi időszakhoz képest, felülmúlva az elemzői konszenzust (26,43 milliárd vs 21,01 milliárd). A bevételnövekedés elmaradása tökéletesen mutatja, hogy a kínai kormány technológiai szektort korlátozó intézkedései milyen negatív hatással vannak a vállalatokra. A közel 10%-os növekedés jócskán elmarad a korábbi időszak 40% körüli növekedésétől. A jelentést követően a cég részvényárfolyama közel 3%-os mínuszban van new york-i tőzsdén.

Az előzetes GDP adat második becslése alapján a tavalyi év negyedik negyedévében 7,0%-kal nőtt az amerikai kibocsátás éves szinten. Ez egytized százalékponttal jobb, mint az első becslés.

A várt 235 ezernél minimálisan kevesebb, 232 ezer friss munkanélküli-segély kérelmet adtak be múlt héten az Egyesült Államokban. Ez kevesebb, mint az azt megelőző heti 248 ezer kérelem.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás