ALTEO: Az úthenger tovább gyorsult!

2022.03.01. 01:40 • Erste Ötletgyár Mini

A negyedik negyedéves eredménye az ALTEO-nak 951 millió Ft lett, míg a korábbi években, ebben a negyedévben jellemzően veszteségről számolt be. Ez pedig a 2020-ban bekövetkezett gázmotoros kiegyenlítői kapacitásnövelésnek, s a nagyon jó üzleti környezetnek, na meg a szélerőmű kapacitások negyedéves eredménysimító hatásának volt köszönhető. Így az éves eredmény soha nem látott történelmi csúcsra, 5,9 Mrd forintra emelkedett 2021-ben, amely gyakorlatilag tízszerese a 2020-as eredménynek.

Forrás: ALTEO, Erste

Az árbevétel növekedés motorja a piaci hő- és árutermelés szegmens árbevétel növekedése volt, amely a magas áramáraknak volt köszönhető. Kiemelkedett a negyedik negyedév, amikor az árbevétel duplázott. Az első negyedév végét követően kezdtek a földgáz és áram árak emelkedni, amelyek rekord szintre emelkedtek az ősz folyamán, s magas szinten látszanak stabilizálódni. Ez pedig magas rendelkezésre állási díjjal és magas kiegyenlítő energiaárral párosul, amelynek köszönhetően a szegmens 5,5 milliárd forinttal tudta növelni az EBITDA-t. S elsősorban vagy jelentős részben ennek köszönhető a tavalyi kiemelkedő teljesítmény, az egész vállalat szintjén is.

A támogatott rendszer éves teljesítményugrása a 2020 októberben megvásárolt 15 MW-os szélerőműparknak köszönhető. Az EBITDA közelítőleg 1,2 Mrd forinttal javult, 4 Mrd forintra.

Tovább szenved az Energetikai szolgáltatások szegmens, ahol a 2020-as plusz-nulla EBITDA mínusz-nullábba fordult. (35 millió forint veszteség). Ez a divízió a tavalyi évben szinte csak cégcsoporton belüli munkákat végzett, ezért ilyen gyenge az eredménye. Ismerve a cég managementjét, nem lepődnénk meg, ha az elkövetkező időszakban ezt az ágazatot próbálná megerősíteni valamiféle külsős kivitelezési munkákkal.

Ahogy a járvány miatti szigorítások enyhültek, úgy lett jobb az Energia Kiskereskedelem teljesítménye, amely 1,1 Mrd forintot javulva, majdnem 1,3 Mrd forintos EBITDA-t produkált.

Az egyéb szegmens, amely valójában a központi irányítást takarja, s így költségcentrumként működik, 2020-ban, majdnem 1 Mrd forinttal csökkentette a cég EBITDA-ját, a mely 12,9Mrd Ft volt éves szinten, s  negyedik negyedév is 3,2 Mrd forinttal járult hozzá.

A cég kilátásai továbbra is jók. 2021 november 3-án üzembe helyezett egy újabb energiatároló egységet, 5MW-os teljesítménnyel, amely a néhány másodpercestől a perces felszabályozásig részt tud venni az elektromos áram kiegyenlítésben. Ezzel a legmagasabb profit tartalmú üzlet erősödött, erősödik tovább.

A magas árak miatt, megnövekedett a forgótőke igény, amely a magas eredmények ellenére szinte stagnáló készpénzállományt hozott, a hitelvisszafizetésen túl (~3Mrd Ft). Ha a magas árak maradnak és a spark (áram-gáz) árrés is jól alakul, akkor további erős profittermelésre számíthatunk, amely előbb utóbb újabb beruházások megvalósítását fogja jelenteni. Ha pedig csökkenő árak jönnek, akkor a forgótőke fölszabadul, s az így vissza kapott pénz fog újabb beruházásokat és osztalék kifizetést szolgálni!

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás