Oroszországnak fájna jobban a gázcsapok elzárása

2022.03.02. 14:20 • Podcast

Mindazonáltal Pletser Tamás szerint nincs arra nagy esély, hogy ténylegesen embargót vessenek ki az európai országok az orosz földgázra. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor Európában 3-4 évig, egy hideg tél esetén a lakosságot is negatívan érintené a helyzet, de legfőképp az ipari energiafelhasználást kellene korlátozni. Tíz év alatt pedig teljesen fel lehet készülni az orosz földgáz nélküli életre, amire most látszódnak is törekvések az európai országok részéről.

„Ehhez a nukleáris és szénkapacitások újraindítására, valamint a gázalapú áramtermelés különböző kőolaj alapú termeléssel történő kiváltására lenne szükség” – magyarázza a szakértő. Ha ez a szcenárió bekövetkezne, akkor mindenképp Oroszország járna rosszabbul, amely már azonos mértékű bevételekre tesz szert földgázból és kőolajból is, a legnagyobb felhasználói az orosz gáznak pedig egyértelműen az európai országok.

Pletser Tamás arról is beszélt a Trend FM-nek, hogy nagyon valószínű, hogy a jelenlegi helyzetben a Paks II. beruházás nem fog megvalósulni a mostani felállásban. Ugyanis itt nem csak egy orosz-magyar projektről van szó, hanem a beruházás rengeteg nyugati beszállítót is érint, márpedig az ő hozzájárulásukra biztosan, legalábbis rövidtávon nem lehetne számítani.

A műsorban szó volt még arról is, hogy…

  • mi történhet a nemrég meghosszabbított orosz-magyar gázszerződéssel
  • mi lesz az Északi Áramlat 2 sorsa, főleg, miután csődöt jelentett az üzemeltető cég a szankciók miatt
  • milyen kilátások vannak a kőolajpiacon, Irán lehet a nagy nyertese az Oroszország elleni embargónak

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. Pletser Tamással, az Erste olaj-és gázipari elemzőjével Imre Lőrinc beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás