Spekulatív kategóriában az orosz államkötvények

2022.03.03. 09:53 • Erste Market Sztori

A Moody’s és a Fitch Ratings egymás után jelentették be az orosz állampapírok minősítésének drasztikus átsorolását magyar idő szerint csütörtök hajnalban. A Moody's az eddigi "Baa3"-ról "B3"-ra rontotta a minősítést, a Fitch az eddigi "BBB"-ről - szintén egyszerre hat fokozattal - "B"-re minősítette vissza az osztályzatot. Mindkét intézmény az új besorolást is negatív minősítési figyelőlistára helyezte az MTI tudósítása szerin.

Az orosz hitelminősítés eddig a befektetési kategória alján volt, most a spekulatív sáv aljára került, a következő lépcső lefelé az „alapvető kockázatú” papírok sávját jelentené. A mostani lépés is azt jelenti, hogy Oroszország a nemzetközi intézményi befektetők számára már nem számít befektetésre ajánlottnak (ehhez két nagy minősítőnek kellene itt tartania a papírokat) – vagyis az orosz eszközökön emiatt még nagyobb eladói nyomás várható.

A Moody's a leminősítést azzal indokolta: már jelentős a valószínűsége annak, hogy az ukrán háború miatt bevezetett nyugati szankciók kikezdik Oroszország képességét és hajlandóságát szuverén adósságkötelezettségeinek törlesztésére. Álláspontjuk szerint a szankciók mindemellett jelentős bizalmi sokkot is okoztak, és ez valószínűleg tartós felfordulást okoz a reálgazdaságban és a pénzügyi szektorban egyaránt. A rubel esetleges tartós leértékelődésének is súlyos gazdasági következményei lehetnek, mivel emelheti az inflációt, markánsan lassíthatja a gazdasági aktivitást és ronthatja az életszínvonalat - áll a Moody's elemzésében. A hitelminősítő szerint emellett ha olyan mértékű betétkivonás kezdődik, amely szűkíti a bankrendszer likviditását, az növelheti a pénzügyi szektor stabilitását terhelő kockázatokat és szükségessé teheti a bankrendszer kormányzati megsegítését.

A Fitch Ratings azt emelte ki, hogy a szankciók növelték a makroszintű pénzügyi stabilitást terhelő kockázatokat, hatalmas sokkhatásnak tették ki Oroszország adósminőségi alapmutatóit, és kikezdhetik Oroszország hajlandóságát arra, hogy eleget tegyen államadósság-szolgálati kötelezettségeinek.

Mindkét minősítő kitért arra: a kockázatokat növeli, hogy Oroszország nem fér hozzá a tartalékaihoz, miután az arany nélkül számolt orosz devizakészleteknek több mint a fele (60 százaléka) olyan országokban van, amelyek szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben.

Forrás:moodys.com

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás