Mi zajlik az OTP piacán?

2022.03.04. 09:34 • Erste Market Befektetés

Hasonló méretű esést még a Raiffeisennél láttunk, de a két bank alapjaiban más kitettséggel rendelkezik az orosz és ukrán piaccal szemben. Az OTP a februári csúcshoz képest közel 50%-os mínuszban is tartózkodott, a Raiffeisen pedig 60%-ot esett. Csakhogy míg az OTP esetében az orosz és ukrán piac a profit mindössze 15%-át adja, adja a Raifeisennél ennek aránya 40% körül van és ezen felül még van némi Belarusz kitettsége is az osztrák bankcsoportnak. Vagyis az OTP sokkal nagyobbat esett mint amit kitettsége indokolna, még akkor is ha az említett két országban a leánybankok elengedésével számolunk, mint legrosszabb forgatókönyv.

Itt valami más is van. Az orosz piac befagyása után a feltörekvő európai alapok pont a legnagyobb befektetéseikhez nem fértek hozzá, így aztán adták az összes többi kitettségüket, ami kellő likviditással rendelkezett ahhoz, hogy érdemi likvidításhoz juthassanak a befektetők. Az orosz részvények után pedig jellemzően az OTP a legnagyobb súlyú részvény a feltörekvő piaci európai indexekben. Vagyis egy likviditás vezérelt kényszer értékesítés zajlott az OTP piacán, melynek hatásaként az árfolyam lényegesen nagyobbat esett, mint azt a fundamentumok megváltozása önmagában indokolná. A Raiffeisen viszont az osztrák piacon van jelen, ezzel a fejlettpiaci indexek tagja, így a tőkekivonás őt nem érinti ilyen mértékben.

A jelenlegi helyzet vizsgálatánál számos hasonlóságot fedezhetünk fel a 98-as orosz válsággal. Akkor szintén a befagyott orosz piac miatt zúdult eladási nyomás az OTP-re. Akkor 60%-os esést szenvedett el a részvény, de szűk fél év alatt visszatért a válság előtti szintekre.

Az orosz részvények eltűnése rövidtávon jelentős sokkot jelentett, de hosszabb távon lehetőséget is jelent, hiszen jövő héttől a FTSE és az MSCI indexszolgáltató is kizárja az orosz részvényeket a feltörekvőpiaci indexekből. Ezzel pedig az MSCI Emerging Markets Europe és az FTSE Emerging Europe All Cap indexben is az OTP válik a legnagyobb részvénnyé. Így hosszabb távon a feltörekvő piaci tőkebeáramlás, vagy éppen kiáramlás sokkal meghatározóbb lesz az OTP szempontjából. Ezzel pedig a relatív tőkepiaci jelentősége a magyar piacnak is felértékelődik, remélhetőleg növekvő forgalmat generálva.

A cikk első alkalommal a Világgazdaság nyomtatott formájában jelent meg 2022.03.04-én.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás