Az egy eurós kérdés

2022.03.10. 13:40 • Erste Market Sztori

A tavalyi ősz folyamán több alkalommal hatástalannak bizonyultak a jegybank kamatemelései, holott az infláció akut fékezésének fő csatornája az árfolyam féken tartása lenne. Így a tavalyi évet 370 közelében zárta a kurzus. December végével ugyanakkor a jegybank kivezette az eredetileg válságkezelésért felelős állampapírvásárlásait, miközben az effektív kamat 4%-ig emelkedett. Ezzel párhuzamosan az omikron variáns okozta félelmek is enyhültek, és ezen tényezők együttesen egészen 355 körüli szintekre repítették a jegyzést. Ez már nagyjából megfelelt a fundamentális indokolt állapotnak.

Ebbe a derült időképbe csapott bele először az éleződő orosz-ukrán konfliktus, majd február 24-én az orosz támadás és a kiterjedő háborús összecsapás. Háborúval sújtott időszakban a tőke visszavonulót fúj, keresi a biztonságot, melyet főként arany vagy deviza tekintetében az amerikai dollár és a svájci frank nyújt praktikusan. A kockázatkerülés és ezzel a feltörekvő piacok esésének áldozata lett a magyar deviza is, melyet fokozott hazánk külső keresleti kitettsége (kis, nyitott gazdaság, nemzetközi szinten is magas, 80% körüli exportaránnyal), a fegyveres konfliktus fizikai közelsége és prominens hazai tőzsdei szereplők (OTP, Richter) jelentős orosz-ukrán érdekeltségei, melyekhez meglehetősen korlátozottá vált a hozzáférés.

Emellett a magyar Sberbank csődje sem jött jól: alapvetően az uniós szankciók által nem érintett, a hazai piacon nem számottevő méretű, jó portfolióval rendelkező pénzintézetről volt szó, ami az orosz kapcsolatok okozta félelmek, illetve egy a bécsi anyagcégnek történő kihelyezés következtében vált fizetésképtelenné. Hozzájárulhatott a történethez, hogy a hazai központi bank – bár aranyból tavaly rendesen betárolt – devizatartalékai régiós összehasonlításban szűkösebbek, csökkentve a lehetőségét baj esetén a nyílt piaci intervenciónak. Az ilyen halmozottan hátrányos helyzetű valutára könnyen ráígérnek a spekulánsok, így zuhant be a forint.

Pánikra egyelőre nincs ok: mint fentebb jeleztem a makrogazdasági fundamentumok messze erősebb árfolyamot indukálnak, így a hétfő óta megindult korrekcióra számíthatunk, noha vélhetően a korábbinál magasabb szinten, előreláthatólag 360-370 körül stabilizálódhat a kurzus. A visszaerősödés mértéke és sebessége persze nagyban függ a háború és az azt követő, eszkalálódó kereskedelmi korlátozások elhúzódásától. Az MNB múlt héten 75 bázispontos emeléssel próbálta fékezni a forinteladásokat, ma pedig egy 50 bázispontos szigorítással reagált, így a jelenleg effektív egyhetes betéti kamat már közel jár a 6%-hoz, kiegészülve az üzenettel, miszerint minden szükséges eszközt hajlandóak bevetni. A forint közép- és hosszútávú erősödését a növekedési kilátások (konvergencia) mellett az unióval fennálló nézeteltérések későbbi oldódása, valamint a jegybank által utóbbi időben kommunikált termelékenység és versenyképesség javításának irányába történő elmozdulás is támogathatja. A képlet azt mondja, hogy jelen állás szerint érdemes tartani a forintot.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás