Orosz-ukrán háború: sajnos a legrosszabb még hátra van

2022.03.11. 14:33 • Erste Market Sztori

  • Az oroszok a NATO szerint 6-10 hét alatt végeznek az ukrán ellenállással.
  • Az oroszok a hagyományos háborús doktrínát fogják követni: a) a városok körbekerítése, kiéheztetése, majd nehéztüzérséggel, rakétavetőkkel (nem-precíziós eszköz) való szétbombázása, komoly civil áldozatokkal. b) Utána az ingóságok összeszedése (davaj császi) és a nők megerőszakolása. c) A mostani háborúban nincs korlát, tehát lesz kazettás bomba, termikus bomba (ebben több az éghető anyag, tehát hatalmas tűzvészeket okoz) vagy éppen vákuumbomba. Kijevben másfél millió, Harkovban kb. 500-700 ezer civil maradt.
  • Az oroszok célja elérni a Dnyeper vonalát, legalább egy nagyváros, leginkább Kijev elfoglalása. Ezután lehet beszélni érdemi párbeszédről, tűzszünetről. A cél továbbá az ukránok ellenállásának és hitének megtörése.
  • A modern híradástechnika és internet hatására ezekről a világ hamar tudomást szerez majd.
  • Az ukránok kitartanak, mert azzal számolnak, hogy a béketárgyalásokon jobb pozícióban lesznek, ha sokáig tartják a frontot. Tele vannak NATO fegyverekkel és önkéntesekkel, így komoly csapást szenvednek el az orosz egységek is. Jelenleg 4-6 ezer orosz halhatott meg eddig, ennek körülbelül négyszerese a sebesültek száma, tehát a bevetett orosz haderő 10%-a megsemmisült vagy sebesült lett.
  • A városi harchoz legalább 9 támadó kell 1 védőre, a nyílt háborúban 3:1 arány elég. Tehát a teljes orosz haderő bevetése várható emiatt az ukrán fronton.
  • Sokat beszéltünk arról, hogy meg tudják-e tartani Ukrajnát, amivel kapcsolatban a szakértő nagyon szkeptikus, mivel legalább 2 ember alkalmazása (1 rendőr, 1 katona) kellene 200 emberre. Ez egy aranyszabály. Tehát a megmaradt keleten élő körülbelül 20 millió ukránra legalább 200 ezer orosz rendőr és katona alkalmazása lenne szükséges.
  • A vége pár év múlva egy olyan béke lehet, aminek alapján Ukrajna elveszíti Krímet és Donbaszt, a NATO ígéretet tesz, hogy nem veszi fel Ukrajnát. Ukrajna viszont talán önálló maradhat.  De egyelőre az oroszok nem fogadnák el ezt a feltételt. A kérdés, hogy maradhat-e Kelet-Ukrajna önálló, vagy az orosz birodalom része lesz-e hosszú távon.  

Szörnyű volt még hallgatni is ezt a realitást, főleg azt, hogy Ukrajnában milliós emberáldozatok lesznek és borzasztó lesz a szenvedés mindkét oldalon. Emiatt szerintem nagy feszültség lesz az EU-n belül, hogy szankcionáljuk-e az orosz szénhidrogéneket. Önmagában az amerikai szankcióval ugyanis csak azt értük el, hogy felment az olaj és a gáz ára, és Putyinék most ugyanannyi vagy nagyobb bevételt érnek el, mint a háború előtt. Egyelőre ez a féloldalú szankció emiatt nem hatékony.

Ennek alapján én a változékonyság növekedésére számítok. A nyersanyagárak tovább emelkedhetnek, a részvénypiacokon további mélypontokat élhetünk meg, a forintra is nyomás nehezedhet, az arany drágulhat. Sajnos nincsen békekötés kilátásban.  

Mivel az EU rövidtávon nem tud teljesen megszabadulni az orosz energiától, valószínűleg csak részleges korlátozások lesznek. Leginkább 2027-es céldátum látszik kirajzolódni a teljes leszakadásra az orosz földgázról és kőolajról, addig meg önteni fogják a pénzt zöldenergiába, LNG-be és energiahatékonyságba.

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni: https://www.youtube.com/watch?v=xxLNLKPggGA

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás