Csúcsközelben az aranyár

2022.03.21. 11:00 • Erste Market Befektetés

Megközelítette a 2020 augusztusában elért 2072 dolláros rekordot az arany unciánkénti ára március 8-án azt követően, hogy Joe Biden amerikai elnök az orosz olaj és energiaimport betiltásáról intézkedett, miközben Nagy Britannia bejelentette, hogy 2022-ig fokozatosan megszűnteti az orosz olaj- és energiatermékek behozatalát. Az arany ára az idén egyébként is jelentősen, 12 százalékkal emelkedett. A háború hatására az árak jelentősen megugrottak ám a piac visszatérni látszott az alacsonyabb szinthez, majd az embargó különböző intézkedéseiről szóló hírek hatására megindult a drágulás. Most a március 8-i 2070 dolláros unciánkénti szinthez képest moderáltabb, 1930 dolláros szinten kereskednek az arannyal.

David Meger, a High Ridge Futures fémkereskedési igazgatója a Reutersnek azt mondta: drámai inflációs nyomásban csúcsosodik ki a nyersanyagok, az energia, az élelmiszerek és az alapvető fémek drágulása, és ez az arany áremelkedésének legfontosabb mozgatórugója. Ezt egészíti ki, hogy a befektetők a biztonságosabb instrumentumokat keresik a geopolitikai bizonytalanságok esetén, vagyis a részvénybefektetésekből hajlamosabbak kivonulni és a hagyományos menekülő-eszközöket választani, ami az arany iránti keresletet növeli.

Az arany mellett drágul az ezüst, amelynek unciánkénti ára 26,45 dollárra ugrott március elején – de ez azért elmarad a 2011-benelért 48 dollár feletti csúcstól, és a 2021 februárjában elért 30 dollárt megközelítő szinttől is. A platina ára a háború kitörését követően ért el időszaki csúcsot megközelítve az 1300 dollárt, mára azonban a kereskedés 1000 dollár közelébe zuhant, miközben a 2008-ban elért, 2270 dollár feletti rekord nagyon-nagyon messze van.

A palládium ára azonban az egekben van: a rekordot március 7-én érte el 3174 dollár felett, miközben év elején még 1700 dollár alatt kereskedtek vele. A jegyzések most 2270 dollárnál tartanak. Oroszország a katalizátorokhoz használt fém legnagyobb exportőre, ezért a szankciók miatt palládiumellátási hiány is fenyegethet. „Az autógyárak hiány esetén bármilyen árat készek lesznek megadni, hogy fenntartsák a termelésüket” – mondta a Reutersnek Ole Hansen, a Saxo Bank elemzője.

Az árak elmúlt heti esését az orosz-ukrán béketárgyalások hírei mellett a Fed kamatemelése is segítette, ahogyan visszatértek a befektetők a részvénypiacokra, úgy konszolidálódott a helyzet a nemesfémeknél.

Forrás:investing.com

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás