Az inflációra fókuszál az MNB

2022.03.23. 12:58 • Podcast

A jegybank a várakozásoknak megfelelően 100 bázisponttal, 4,4 százalékra emelte az alapkamatot legutóbbi kamatdöntő ülésén. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint akár egy még nagyobb kamatemelés is benne volt a pakliban. Azonban az MNB héja-üzenetei arról árulkodnak, hogy csütörtökön az effektívnek számító egyhetes betéti eszköz kamatát is tovább tolják felfelé, a jelenlegi 5,85 százalékos szintről.

Nyeste Orsolya szerint az alapkamat a következő két alkalommal további 100 bázisponttal emelkedhet, vagyis májusban már 6 százalék feletti értékre is számíthatunk.

A jegybank a GDP-előrejelzés csökkentésével és az inflációs prognózisok növelésével is reagált a háborúra. A gazdaság a korábban vártnál kisebb mértékben, 2,5-4,5 százalék között bővülhet idén. Nyeste Orsolya szerint az MNB dilemmája abban áll, hogy alacsony kamatokkal, hitelprogramokkal próbálja élénkíteni a gazdaságot, vagy a folyamatos monetáris szigorítással próbáljon harcba szállni az infláció ellen. A jegybank ez utóbbi mellett tette le a garast.

Az infláció a tavaszi hónapokban kétszámjegyű növekedést mutathat éves alapon, és csak 2023 második felében kerülhet a toleranciasávba. A jegybanki három százalékos célérték elérésére pedig egészen 2024-ig várni kell. Nyeste Orsolya hozzátette: az elmúlt két évben alapvetően változott meg a nemzetközi gazdasági környezet, a jegybank korábbi gazdaságösztönző szerepe háttérbe szorult, és most a világ monetáris politikai döntéshozói szinte mindenütt a stagflációval (tartósan magas infláció, lassuló gazdaság) küzdenek.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • milyen hatása van a kamatemeléseknek a lakossági hitelpiacra;
  • milyen kilátásai vannak a hazai autóiparnak, amely már huzamosabb ideje alulteljesít;
  • miben segíthetik most elsősorban az uniós források a magyar gazdaságot?  

A Trend FM Reggeli Monitor című műsorában Nyeste Orsolyával, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjével Imre Lőrinc beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás