Osztalékban dúskálva

2022.03.30. 13:07 • Erste Market Sztori

Az osztalékra ácsingózó befektetők már készíthetik a markukat, ugyanis a magyar piacon és Európában is láthatunk komoly osztalékhozammal forgó társaságokat, elsőre meglepőnek tűnő cégektől, szokatlan szektoroktól. Hagyományosan a telekommunikációs cégek és a közműszektor számít jó osztalékfizetőnek, hiszen eredményük nagyrészét kifizethetik osztalékként, mivel nincs szükség már jelentős újra befektetésre ezeken az érett piacokon. Az érdekesség, hogy ezek a cégek idén csak a középmezőnyt foglalhatják el. Az osztalékok stabilitásával nincs gond, de vannak cégek melyek jelenleg sokkal nagyobb osztalékhozamot fizetnek.

A magyar piac vonatkozásában egyértelműen meg kell említeni a MOL-t, mint kiugró osztalékfizetőt. Az olajipari társaság a 100 Ft-os osztalék mellé további 200 forintot is kifizet rendkívüli osztalékként. Így összesen 300 Ft-os kifizetésre számíthatnak a részvényesek, ami a jelenlegi árfolyamot alapul véve 10% fölötti osztalékhozamot jelent. Németországban is szokatlan cégek állnak az élen. A Mercedes-Benz 7,9%-os, a BMW 7,4%-os, a Covestro 7,1%, a BASF pedig 6,5%-os osztalékhozamon forog, így ők számítanak jelenleg a legjobb osztalékfizetőnek.

A magas osztalékon felül mi a közös az élen álló iparcégekben? Egyrészt erős eredményt értek el a 2021-es évben, bár a piaci környezet nem volt mindenképpen előnyös a számukra. Ez kellő alapot biztosít egy jó osztalékhoz, de önmagában ez még nem elég a magas osztalékhozamhoz. A másik kulcs a rendkívül alacsony értékeltség. A BASF-től eltekintve 5-6 közötti előretekintő P/E értékeltségen forognak, de a BASF 9-es értéke is inkább visszafogottnak számít a jelenlegi részvénypiacon. Ezzel meg is fejtettük a magas osztalékhozam titkát, ami nem más, mint a jó eredmény és az alacsony értékeltség párosa, magas osztalékkifizetési hányadra nem is feltétlenül van hozzá szükség.

A cikk első alkalommal a vg.hu oldalon jelemnt meg 2022.03.29-én.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás