Orbán Viktor ötödször is kormányt alakíthat

2022.04.04. 08:48 • Erste Market Sztori

Pont akkor nyertünk a legjobban, amikor mindenki összeállt ellenünk – mondta Orbán Viktor vasárnap éjjel a választási győzelmet ünneplő beszédében. A kormányfő szerint a győzelem a Holdról is látszik, de Brüsszelből biztosan.

A Fidesz-KDNP (a 98,77 százalékos, majdnem teljes feldolgozottsági adatok szerint) a listás szavazatok több mint 50 százalékát szerezte meg, az ellenzéki összefogás 41 százalékot, míg a Mi Hazánk mozgalom 7 százalék feletti eredménnyel parlamenti párt lett. Az egyéni körzetekből a Fidesz 88-at, az ellenzéki összefogás 18-at szerzett meg . Az ellenzéki összefogás a fővárosban ért el kiemelkedő eredményt: 16 budapesti körzetben győzött a közös jelölt (a fővárosban a kormánypárt két egyéni körzetben győzött csupán), míg ezen kívül két vidéki nagyvárosban sikerült egy-egy nyerniük: Pécsett és Szegeden.

A választásokon a részvétel 69,5 százalék volt– ez valamivel elmarad a 2018-as 70 százalék feletti rekordtól. A Fidesz-KDNP listára szavazók száma valamivel kisebb a négy évvel ezelőtt megszerzettnél (2,7 millió felett van, szemben a 2018-as 2,8 milliót meghaladó eredménnyel – de még a külhoni szavazatok számlálása hátra van), ugyanakkor a listára leadott szavazatok arányában a párt hajszálnyival jobb eredményt ért el az akkori 49,3 százaléknál.

Orbán Viktor ötödik kormánya várhatóan néhány héten belül alakul meg. A jogszabályok szerint a köztársasági elnöknek 30 napja van összehívni az új Országgyűlés alakuló ülését, amelyen javaslatot is tesz a miniszterelnök személyére. Ezt követően a korábbi kormány ügyvezetőként tevékenykedik az új megválasztásáig.

Az új Parlamentben a Fidesz-KDNP-nek 135 képviselője lehet, az ellenzék legnagyobb pártja a DK lesz 16 mandátummal, a Momentumnak 11, a Jobbiknak és az MSZP-nek 9-9, a Párbeszédnek 7, az LMP-nek 4 képviselője lesz. A Mi Hazánk mozgalom 7 képviselőt küldhet az Országgyűlésbe.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás