Visszavesszük az OTP-t

2022.04.07. 15:32 • Erste Ötletgyár Maxi

A rendőrlány szájon vágott bennünket, de ezt csak szerelmi civódásnak tekintjük. Ugyanis Orbán Viktor bejelentése nem jó ugyan az OTP-nek, hiszen profit csökkentő intézkedésről van szó, de hangsúlyozottan a magasabb kamatok kapcsán meg nem keresett nyereségről beszélünk.

Becslésünk szerint a kamatstop intézkedésben 360 milliárd forintnyi hitelállomány érintett. Ha az év közepéig 7 százalék környékére emelkedik az alapkamat s így a BUBOR értéke (3, 6, 12 hónap), akkor a meg nem keresett kamatbevétel nagyjából 4,5-5 százalékpont körül alakul, ami éves szinten 18 milliárd forint lenne. Ez egészen addig igaz, amíg a forrás költség alacsony mararad. Vagyis amíg magas a likviditás a piacon, addig nagy valószínűséggel nem történik baj. Erre pedig a kormánynak is szüksége van, hogy a gazdasági növekedéshez szükséges beruházások megvalósuljanak. Ehhez még egy gondolatot fűzhetünk. A vállalati hitelállomány nem érintett a kamatstop intézményével, ráadásul az állomány nagy része, mintegy kétharmada rövid átárazódású. Így ezen keresztül a bank számára megjelenik a magasabb hozamkörnyezet jótékony hatása. Vagyis a kilátások továbbra sem rosszak.

Ukrajnában az OTP fiókok mintegy háromnegyede nyitva van, s ugyan csökkentett üzemmódban, de működik. Információink szerint a bankok elsősorban az agrárhitelezés felé fordultak. Vagyis jelen pillanatban a valóság nagyon messze van a néhány nappal ezelőtti negatív forgatókönyvünktől. Ugyanakkor természetesen még akár be is következhet.

Az oroszországi leány tekintetében elmondható, hogy nincs szankcióval sújtott vállalati ügyfele, s a bank nem nyújt új vállalati hitelt, illetve nem hosszabbít meg vállalati hiteleket, néhány kivételtől eltekintve. Ez a bank elsősorban fehér áru, vagyis fogyasztási hiteleket nyújt a lakosság számára, azaz ez a hitelállomány tipikusan egy év alatt visszafizetésre kerül. Mivel ezt a tevékenységet is alapjáratra állította az OTP, ezért elég erős készpénz termelés indult be a bankban. A likviditás szárnyalását még az is fokozza, hogy az orosz jegybank eltörölte a korábbi tőkekövetelményeket.

Ukrajnában is eltörölte a jegybank a korábbi tőkekövetelményeket, azaz ott is jelentős a likviditás. S az OTP egyelőre igencsak messze van attól, hogy tőkejuttatásban kellene gondolkoznia.

Egy további kérdés maradt, ami egy komoly és nyitott kockázat, mégpedig az esteleges különadók emelése, vagy újak bevezetése. Itt a kormányfő úgy fogalmazott, hogy különadót csak a nem várt jövedelmekre vetnék ki. Ráadásul nem is érdeke „fojtogatni” a bankokat, hiszen a válásgos helyzetből való kilábalás alappillére a beruházások folytatása, amik a bankok hiteleivel valósulnak meg. Így a bankok hitelezése alapérdeke a kormánynak is!

Mindezek fényében a tegnapi miniszterelnöki beszédet a piac erősen túlreagálta, az OTP piaci kapitalizációja a negatív hangulat közepette 290 milliárd forinttal esett. Ezért felülbírálva korábbi stop-loss döntésünket, újra „megvesszük” a részvényt!

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás