Május végén alakulhat meg az új kormány

2022.04.08. 10:45 • Erste Market Sztori

A magyarok előtt álló nagy kérdések logikájából kell levezetni, milyen kormányszerkezetre, és ebből következően hol, milyen vezetőkre van szükség – indokolta Orbán Viktor miniszterelnök a választási győzelmet követő nemzetközi sajtótájékoztatón, hogy miért kell lassúbb kormányalakításra számítani. Elmondta: miniszterelnöksége idején minden választást követően jelentős átalakítások voltak mind a kormány szerkezetében, mind összetételében. A jogszabályok értelmében május 3-ig kell összehívni az Országgyűlés alakuló ülését, ahol a köztársasági elnök kéri fel a győztes párt elnökét kormányalakításra. Orbán szerint az ezt követően megkezdődő kormányalakítás május végénél hamarabb nem zárható le. Arra a kérdésre, hogy Szijjártó Péter maradhat-e a kormányfő azt válaszolta: ez a külügyminiszter döntésén múlik, mert Orbán maga ezt szeretné. Azt sem zárta ki, hogy Lázár János egykori kancelláriaminiszter (aki Hódmezővásárhelyen nagy fölénnyel győzte le az egyéni mandátumért ott induló Márki-Zay Pétert, a közös ellenzéki kormányfőjelöltet) visszatérhet a kormányba.

Orbán ugyanakkor óvatosan nyilatkozott a kormányzat gazdaságpolitikai elképzeléseiről. Szerinte ugyanis súlyos gazdasági válság van kibontakozóban, aminek számos oka van, de szerinte a legfontosabb ezek közül az Oroszországra kivetett szankciórendszer. "Ennek meg fogjuk fizetni az árát" – fogalmazott, hozzátéve, hogy Magyarország felkészült a válság kezelésére, és mindent meg fognak tenni a magyar családok védelme érdekében.

A kormányfő szerint azonnali brüsszeli intézkedésekre van szükség a magas energiaárak miatt  -  erre vonatkozóan már tett javaslatot a magyar fél. Ezek között lehet – derült ki a szavaiból –, hogy a háború idejére függesszék fel az üzemanyagok adótartalmát érintő minimumkövetelményt (lehessen csökkenteni a jövedéki adót), valamint annak az előírásnak az eltörlését, ami a villamos energia árát összekapcsolja a gáz árával. Ugyancsak fel kell függeszteni a bioüzemanyag adalék keverésének előírását az üzemanyagokba – mondta.

Egy kérdésre válaszolva kizártnak nevezte ugyan, hogy lesznek megszorítások, de óvakodott ígéreteket tenni. Így például az árkorlátozó intézkedések fenntartásáról szóló kérdésre azt válaszolta: ő szeretné, ha mindaddig, amig az inflációs veszély fennáll, ezek az intézkedések megmaradnának. Ám a benzinárstop, a kamatstop és az élelmiszerárstop fenntartásáról tárgyalni fognak az érintettekkel.

A családtámogatási rendszer bővítése is cél például, de ez egyelőre csak irány az energiaválság nyomán megugró infláció, az orosz-szankciók következtében kibontakozó európai uniós válság miatt ugyanis Orbán szerint még alapos elemzést igényel, hogy mikor, mit lehet megtenni.

Hasonlóan óvatosan fogalmazott a béremelési igényekkel kapcsolatban: szerinte is igazuk van a tanároknak, hogy kevésnek tartják a nekik ígért (négy éven át tartó folyamatosan 10 százalékos) béremelést, ám ez az, amit biztosan meg tudnak valósítani. Az, hogy ennél magasabb béremelésre képes lesz-e a kormány,a gazdaság teljesítményétől függ.

Kijelentette, hogy az embereket terhelő adókat semmiképpen nem emelik. Ám ugyanakkor az, hogy a 2010-es időszakhoz hasonló, speciális, multikat vagy másokat terhelő adók szükségessé válnak-e, attól függ, hogy az EU meg tudja-e fékezni az energiaárak növekedését. Ezek forrásokat jelenthetnek egy családokat védő gazdaságpolitika számára - mondta.

A gazdasági siker előfeltétele a pénzügyi stabilitás, amely nem áll szemben a növekedéssel – mondta a kormányfő, aki szerint továbbra is cél, hogy a bővülés üteme meghaladja az EU átlagát. Szerinte az európai válság mértékétől függ, hogy milyen lesz a magyar gazdaság helyzete. Ugyanakkor – utalva az uniós kötelezettségszegési eljárás megindítására - közölte: a Magyarországnak az RRF-alapon kívül is rendelkezésére állnak források, mert az ország jó gazdasági állapotban van, a pénzpiacokról nagy mennyiségben hozzá tud férni forrásokhoz, az nem képzelhető el, hogy Magyarország pénz nélkül marad.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás