Az amerikai bankok jobban teljesítettek a vártnál - velünk maradnak a magas energiaárak

2022.04.20. 11:45 • Podcast

Az Erste részvényelemzője úgy látja, hogy a FED kamatemelési ciklusának kezdete emelheti majd a hitelkamatokat, ez pedig jót tehet a következő negyedévekben a banki nyereségeknek. Igaz, nem ártana a piaci hangulatnak az orosz-ukrán háború lezárása, hogy csökkenjen a befektetői bizonytalanság. Az energiaipari cégek kiemelkedően jó negyedévet produkálhattak a brutálisan magas kőolaj- és földgázárak miatt. Itt bevételi oldalon 45 százalékos emelkedés várható, a nyereségben pedig 251 százalékos, bődületes erősödés jöhetett össze. A légitársaságok még mindig nem lábalhattak ki a koronavírus-járvány okozta válságból, de csökkenhettek a veszteségeik.

Az adás második felében Pletser Tamás, az Erste gáz-és olajipari szakértője arról beszélt, hogy a 3 hete tartó óriási karantén Sanghajban hat az olajárakra, mert visszakapaszkodtak bőven arra a szintre, ahol akkor voltak, amikor Joe Biden amerikai elnök megnyitotta a stratégiai tartalékokat. Mindenki arra számít, hogy a koronavírus-zárlatok fokozatos feloldása után egy óriási, megugró kereslet szabadulhat rá a piacra, erre számítanak az olajipari termelők. Pletser Tamás beszélt arról is, hogy bár az oroszok folyamatosan szállítanak kőolajat Európának, a háborús szankciók ellenére is. Ugyanakkor csökken a napi kitermelése az oroszoknak, és erőteljesen kacsingatnak az ázsiai piacok felé. Más kérdés, hogy a szállítási útvonalak erre nincsenek megfelelően kiépítve. Csúcson az amerikai palagáz árfolyama, de továbbra is magas, 95-100 euró közötti az európai földgáz ára is. A szakértő kételkedett abban, hogy az európaiak rövidtávon ki tudják váltani az orosz földgázszállításokat. Erre csak több év alatt lehet képes Európa.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • Jó gyorsjelentés várható az amerikai cégektől, de a következő negyedévek nagyon nehezek lehetnek a bizonytalan gazdasági kilátások miatt
  • 30-35 dollár a különbség a Brent és az orosz Urals típusú kőolaj piaci ára között
  • Románia csak 2027-re lehetne önellátó földgázból, ha elkezdi kitermelni a fekete-tengeri mezőjét
  • Orosz földgáz nélkül komoly ellátási problémái lehetnek Európának a télre

Kerekes Tamást, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzőjét és Pletser Tamást, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzőjét Nagy Károly kérdezte a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás