Powell is felszólal az IMF ülésén

2022.04.21. 15:29 • Erste Uzsonna

Remek hangulatban várták a fő amerikai határidős indexek a mai nyitást. A Dow Jones 0,7%-kal, az S&P 500 0,9%-kal, míg a Nasdaq 1,3%-kal kereskedett feljebb, mint a tegnapi záróérték.

Jerome Powell Fed elnök is felszólal az IMF gazdasági eseményén. A befektetők elsősorban az idei évre tervezett kamatemelésekről elhangzó információkra lehetnek kíváncsiak, főleg azok után, hogy az utóbbi napokban tovább szigorodott a Fed jegybankárok hangvétele.

184 ezer friss munkanélküli-segély kérelmet nyújtottak be a múlt héten az Egyesült Államokban, ami négy ezerrel meghaladta a várakozásokat, de két ezerrel kevesebb, mint a korábbi adat. A folyamatos kérvények száma közel 60 ezerrel csökkent 1,417 millióra, míg a várakozás 1,459 millió volt.

Bill Ackman, a Pershing Square alapkezelő vezérigazgatója befektetői levelében közölte, hogy szerdán a streaming-szolgáltató gyenge jelentése után megvált az összes Netflix részvénytől. A Pershing Square a 20 legnagyobb részvényesek egyike volt, miután januárban több, mint 3,1 millió részvényt vásárolt.

A vártnál jobb 2022 első negyedéves jelentést tett közzé ma piacnyitás előtt a Philip Morris, azonban éves előrejelzéseit ennek ellenére is visszavágta. A cigaretta eladás mennyisége éves alapon 1,9%-kal nőtt, míg a piac 3,5%-os csökkenést várt. Ennek elsősorban az az oka, hogy jóval kisebb mértékben csökkent a kelet-európai forgalom, mint ahogyan arra a szakértők számítottak, de alapvetően az összes piacon több dohányterméket adtak el, mint a becsült mennyiség. Ennek következtében éves szinten 2%-kal nőtt a bevétel (7,75 milliárd dollár) és meghaladta a várakozásokat (7,42 milliárd). 1,56 dolláros egy részvényre jutó eredményt jelentettek, ami egy centtel gyengébb, mint az egy évvel korábbi, azonban a várakozásokat 7 centtel meghaladja. Ami aggasztóbb, hogy a teljes 2022-es évre vonatkozó nyereséget mindössze 5,45-5,56 dollárra várják részvényenként, ami jóval gyengébb, mint a korábbi 6,12-6,30 dolláros becslés, illetve a 5,88 dolláros piaci konszenzus. A cég részvényei 1%-kal értékelődtek le a nyitás előtt.

A mai nyitás előtt jelentett az AT&T is, melynek fókuszában a vártnál több hálózati előfizető volt. Sem bevétel, sem eredmény tekintetében nem volt nagy eltérés a piaci várakozásokhoz képest. Előbbi esetén a 38,1 milliárd dollár kevéssel múlta felül a 37,73 milliárdos várakozást, utóbbi tekintetében pedig a 77 centes EPS lett valamelyest jobb, mint a 75 centes várakozás. A nemzetközi HBO Max és HBO előfizetők száma 3 millióval nőtt a negyedév folyamán, míg az Egyesült Államokbeli előfizetők száma 200 ezerrel elmaradt a várttól. Telefon szolgáltatásra 691 ezren fizettek elő a negyedév során, ami lényegesen jobb, mint a várt 437 ezer. A részvény 1,4%-ot emelkedett a jelentés hatására.

A várakozásokat jelentősen meghaladó bevételről és nyereségről számolt be piacnyitás előtt közzétett első negyedéves jelentésében a Dow Chemical. A cég bevétele 28%-kal 15,26 milliárd dollárra nőtt egy év alatt, ami felülmúlta a 14,5 milliárdos várakozást. Nyereségesség tekintetében az elemzői konszenzus 52%-os javulással számolt, ami 2,07 dollár lett volna részvényenként, azonban ezt is jócskán meghaladva 2,34 dolláros EPS-t produkált a vegyipari vállalat (72%-os növekedés). A cég nem régen jelentett be egy 3 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot. A gyorsjelentéssel egyidőben jelentették be, hogy mind az USA-ban, mind Európában bővítik az alkoxilezés kapacitásukat, hogy könnyebben elégítsek ki a globális keresletet. A Dow részvényeiért 2,2%-kal kellett többet fizetni a nyitás előtti kereskedésben.

Az American Airlines is publikálta 2022 első negyedéves jelentését, melyben a vártnál kisebb veszteségről, illetve derűs kilátásokról számolt be. A légitársaság bevétele 8,90 milliárd dollár volt, 2,2-szerese az egy évvel korábbinak, míg az elemzői konszenzus 8,82 milliárd volt. A cég vesztesége részvényenként 2,32 dollár volt, ez 46%-kal kisebb, mint egy éve és 10 centtel alacsonyabb, mint amit a szakértők becsültek. Mindezt megfejelve a 2019-es második negyedévhez képest 6-8%-kal magasabb bevételt, valamint ugyanezen időszaknak utasforgalmának nagyjából 93%-át várják a következő negyedévben. A légitársaság határidős részvényei kilőttek a pozitív hírek hatására és közel 11%-os pluszban álltak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás