Emelkedő kamatok, visszaeső amerikai lakáspiac

2022.04.26. 13:43 • Erste Market Sztori

„Önkéntes kilépési lehetőséget” kínál fel alkalmazottai 8 százalékának a Rocket Mortage és az Amrock – jelentették be hétfőn. Az Egyesült Államok legnagyobb hitelezőjének számító Rocket Companies két vállalata összesen 26 ezer embert foglalkoztat, a cég az amerikai lakáspiac visszaesése miatt döntött a leépítés mellett. „Az elmúlt 36 évben számtalan piaci ciklust éltünk át. A mostani folyamatok fényében a csapatunk több tagja nyilatkozott úgy, hogy más pozícióban vagy akár eltérő iparágban dolgozna. Ugyanakkor a Rocket Mortage vagy az Amarock esetében jelenleg korlátozottak a karrierlehetőségek, miközben a lakáspiac két év példátlan volumennövekedés után normalizálódik” – magyarázta a döntést Mike Malloy, a Rocket Companies adminisztratív igazgatója. A kilépési ajánlat mindenesetre gáláns: több havi fizetés, a ki nem vett szabadságok megváltása, fogászati és szemészeti ellátás novemberig, a részvényopciók lehívása, karriertanácsadás van a csomagban, de a cég az álláskeresésiben is segít a dolgozóknak.

Ez azért barátibb lépés, mint amit nemrég a New York-i székhelyű Better Mortgage's tett meg: a cég még decemberben mondott fel 900 alkalmazottjának egy csoportos Zoom-hívásban. A múlt héten pedig további 3000 fős létszámleépítést jelentett be – ez az alkalmazottak harmadát érinti.

A jelzáloghitel-társaságok az emelkedő kamatlábak hatására visszaeső hitelkeresletre reagálnak. A Mortgage Bankers Association’s (MBA) adatai szerint a múlt héten 5 százalékkal esett – az előző hetihez képest – a hiteligénylések száma. A legnagyobb a visszaesés az elmúlt egy-két években igencsak népszerű refinanszírozási konstrukcióknál van: itt az igénylések egy hét alatt 8 százalékkal estek, míg az előző évihez képes közel 70 százalékkal alacsonyabb az arány. A vásárlások esetében az igények – szezonális kiigazítás nélkül – 3 százalékkal alacsonyabbak a megelőző hetinél, és 14 százalékkal maradnak el az előző év azonos időszakában mért adattól.

„A gyorsuló inflációval és a szigorúbb amerikai monetáris politikával kapcsolatos aggodalmak tovább növelték az állampapírpiaci hozamokat, és a jelzáloghitel-kamatok az elmúlt évtized legmagasabb szintjére emelkedtek. A kamatlábak az összes hiteltípus esetében emelkedtek, a 30 éves fix kamatláb elérte az 5,2 százalékot, ami 2010 óta a legmagasabb szint” – mondta Joel Kan, az MBA gazdasági és ipari előrejelzésekért felelős alelnöke. A 30 éves kamatláb 70 bázisponttal nőtt az elmúlt hónapban, és 2 teljes százalékponttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A jelzáloghitel-kamatok közelmúltbeli megugrása a legtöbb hitelfelvevőt kizárta a refinanszírozási lehetőségekből, aminek következtében a refinanszírozási index már a hatodik egymást követő héten esik.

Az elmúlt években aki csak tudta, lecserélte a korábbi hitelét alacsonyabb kamatozású kölcsönre – ezért voltak aranyévei a jelzáloghitelezéssel foglalkozó intézményeknek. Ám a lakáspiacon időközben eltűntek az eladók, az alacsony kínálat egyrészt felverte az árakat (a hitelösszegek továbbra is rekordmagasságban vannak), másrészt viszont kizárta az új belépőket: egyre nagyobb nehézséggel küzdenek az első otthont vásárló fiatal felnőttek. A kamatok emelkedése itt a kereslet csökkenéséhez vezet. Joel Kan szerint a lakásvásárlási aktivitás ingadozó volt az elmúlt hetekben, és még nem tapasztalható az év ezen időszakára jellemző élénkülés.

Egyre jellemzőbb a változó kamatozású hitelek terjedése – ezek aránya a múlt héten elérte a 8,5 százalékot, ami 2019 óta a legmagasabb szint. Mivel a változó kamatozású kölcsönök általában alacsonyabb kamatot kínálnak, mint a fix konstrukciók, ezek a hitelek vonzóbbá váltak a lakásvásárlók számára.

A piac kamatemelésekre számít – az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell a múlt héten ugyanis jelezte, hogy a Fed kész kamatemelésekre a négy évtizedes csúcson lévő infláció leküzdése érdekében.

 

Forrás:

https://eu.detroitnews.com/story/business/2022/04/25/rocket-mortgage-trim-workforce-home-loan-market-shrinks/7445270001/
https://www.mba.org/news-and-research/newsroom/news/2022/04/20/mortgage-applications-decrease-in-latest-mba-weekly-survey

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás