Csak rosszabb jöhet már idén az európai cégektől

2022.04.27. 13:53 • Podcast

Győztesek és vesztesek – ez persze minden gyorsjelentési szezonban így van. Most viszont az emelkedő inflációs környezetben kicsit átalakulhat, hogy mely cégek prosperálhatnak jobban, és melyek kevésbé a nemrég indult európai jelentési időszakban.

„A legjobban, egyáltalán nem meglepő módon, az energetikai cégek teljesíthetnek, az egekbe szökő energiahordozó árak miatt” – mondta az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. Emellett jó időszakon vannak túl az ipari cégek, és a nyersanyagokkal foglalkozó, például bányaipari társaságok, az emelkedő költségeik ellenére.

Nagy András hozzátette: a leggyengébben a technológiai ágazat teljesíthet, hiszen a koronavírus miatti home office hatás már kezd végképp lecsengeni. De gyengébben szerepelhetnek a bankok is, ebben a szektorban nagyjából három és fél százalékos visszaesés várható. Az egyik nagy európai szereplő, a Deutsche Bank már közzé is tette meglehetősen vegyes számait.

Pozitív meglepetést keltett, hogy a kötvény üzletág 15 százalékot erősödött, ezzel a bevételeket is szépen felfelé tornázva. Ugyanakkor a költségek nagyobb mértékben szálltak el a várakozásoknál, sőt, az orosz-ukrán háború miatt magasabb céltartalék képzésre lehet számítani az év hátralévő részében.

Összességében az európai cégek eredménye 25 százalékkal bővülhet az első negyedévben, 2022 egészére viszont „csak” 10-11 százalékos növekedés prognosztizálható. Vagyis a háború és a szankciók miatt jelentős lassulásra kell felkészülni nemcsak makrogazdasági-, hanem vállalati szinten is.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • miben különbözik most egymástól az európai és az amerikai bankszektor?
  • jelentett a Mercedes, mi várható chiphiány fronton?
  • a hadiipari cégek valóban prosperálnak a kirobbant orosz-ukrán háború miatt?

Nagy Andrással, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzőjével Imre Lőrinc beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás