Váratlan és kellemetlen meglepetés Amerikából

2022.04.28. 16:26 • Erste Uzsonna

A fő amerikai indexek visszapattanva a tegnapi nagy zuhanás után pluszban vannak a nyitás utáni első órában. A Dow Jones 0,4%-kal, az S&P 500 0,6%-kal, míg a Nasdaq 0,9%-kal emelkedik.

Kellemetlen meglepetést okozott a ma közzétett első negyedéves amerikai GDP adat. A gazdaság éves alapon 1,4 százalékkal zsugorodott, míg az elemzők 1 százalékos növekedést vártak. Az érték jelentős visszaesés az előző három hónap 6,9 százalékos növekedéshez képest.

180 ezren folyamodtak friss munkanélküli-segélyért az elmúlt héten, 4 ezerrel kevesebben, mint egy héttel korábban. A folyamatos kérvények száma 9 ezerrel 1 millió 408 ezerre csökkent. Az elemzők ennél alacsonyabb, 1 millió 399 ezres adatot vártak.

A Mastercard, hasonlóan a nagy vetélytárs VISA-hoz, remek első negyedévről számolt be. Az egy részvényre jutó nyereség 2,76 dollár lett a 2,19 dolláros elemzői várakozással és az egy évvel ezelőtti 1,74 dolláros eredménnyel szemben. Ezt 5,2 milliárd dolláros bevételéből sikerült kigazdálkodnia a kártyaszolgáltatónak, ami 24 százalékos növekedést jelent év/év alapon. A Bloomberg konszenzus ennél alacsonyabb, 4,92 milliárd dollár volt. A Mastercard által feldolgozott tranzakciók volumene is nagyot nőtt, 22 százalékkal lett magasabb a tavalyi első negyedéves értéknél, kicsivel felülmúlva a 28,79 milliárd dolláros várakozást. Kiemelkedik az eredmények közül a külföldi költések 53 százalékos megugrása. A koronavírus visszaszorulása miatt megélénkülő utazási kedv az év hátralevő részében is hozzájárulhat majd a Mastercard jó teljesítményéhez. Az árfolyam már tegnap, a VISA jelentésére ralizni kezdett, és ma is több mint 3 százalékos pluszban jár.

Közzétette első negyedéves gyorsjelentését a McDonald’s is. A gyorsétterem-lánc 5,67 milliárd dolláros bevétele 11%-kal lett több, mint egy évvel korábban, és meghaladta az 5,57 milliárdos elemzői várakozást. Az egy részvényre jutó korrigált eredmény éves szinten 19%-ot nőve 2,28 dollár lett, jobb, mint a 2,17 dolláros elemzői konszenzus. Az eredmény részvényenként 13 centtel romlott az ukrán-orosz háború, és további 67 centtel nemzetközi adóelhatárolás miatt (ez a 2,28 dollárból írandó le). A nyitás óta 2%-kal emelkedett a részvény.

A mai nyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Merck. A bevétel éves szinten 32%-ot bővülve 15,9 milliárd dollár lett, meghaladva a 14,58 milliárdos Bloomberg konszenzust. A koronavírus kezelésére használt Molnupiravir tabletta meglepően erős eladási adatai emelhetők ki leginkább. Ami a profitot illeti, a részvényenként 2,14 dolláros eredmény (+53% év/év) jócskán meghaladta az 1,83 dolláros elemzői várakozást. A gyógyszeripari vállalat a korábbi 56,1-57,6 milliárd dollárról 56,9-58,1 milliárdra emelte az idei évre vonatkozó bevétel várakozását, míg az egy részvényre jutó eredmény előrejelzésüket 7,12-7,27 dollárról 7,24-7,36 dollárra módosították. A cég részvénye 4,2%-ot emelkedett nyitás után.

A Merck mellett az Eli Lilly is most publikálta első negyedéves jelentését. A bevételnövekedés éves szinten 15%-os volt, 7,81 milliárd dollárra, ami meghaladta az elemzők 7,48 milliárdos várakozását. Eredményfronton részvényenként 2,62 dolláros nyereséget könyvelt el a vállalat, ami felülmúlta a 2,36 dolláros Bloomberg konszenzust. A jó eredményhez hozzájárult a cég Covid elleni antitest gyógyszere, ami a vártnál háromszor nagyobb bevételt termelt. A vállalat 1 milliárd dollárral 28,8-29,3 milliárd dollárra növelte éves bevételi előrejelzését, ami így az elemzői becslés (28,43 milliárd) fölé került. A marzs várakozását azonban csökkentette a cég, így 35 centtel gyengébb, 8,15-8,30 dolláros egy részvényre jutó eredményt várnak. Az Eli Lilly árfolyama közel 3%-ot ugrott a jelentés hatására.

Az építőipar dübörgése remek negyedévet eredményezett a Caterpillarnak. A ma közzétett jelentés az ellátási lánc akadozása és a nyersanyagok drágulása ellenére felülmúlta a várakozásokat. A vállalat 2,88 dolláros részvényenkénti nyereségről számolt be, korábban az elemzők csak 2,61 dollárra számítottak. A bevétel 13,59 milliárd dollár lett az első három hónapban, ez 14 százalékos növekedést jelent év/év alapon, míg a Bloomberg konszenzus némileg alacsonyabb, 13,43 milliárd dollár volt. Az erős kereslet miatt a vállalat a második negyedévre a bevétel további növekedésére számít, a profitot hasonló szintre várják. Az árfolyam a kedvező hírek ellenére 4,8%-ot esik.

A mai piacnyitás előtt tette közzé első negyedéves jelentését a hírekbe mostanában az Elon Musk felvásárlása miatt bekerülő Twitter. A cég 1,20 milliárd dolláros bevételt termelt, ami 16%-kal jobb, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban, és elmaradt az 1,23 milliárdos várakozástól. A felhasználók száma 16%-kal 229 millió főre nőtt, míg az elemzők 226,4 milliót becsültek. A cég 90 centes EPS-t ért el, ami jóval több, mint a 3 centes Bloomberg konszenzus. A részvény árfolyama nem változott jelentősen, köszönhetően Musk 54,2 dolláros részvényenkénti felvásárlásának.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás