Még mindig megéri a nyersanyagokba fektetni

2022.04.29. 09:20 • Erste Market Sztori

Nincs még vége a nyersanyagárak emelkedésének, bár rövid távon a világgazdaság, és ezen belül leginkább Kína növekedését övező kockázatok miatt elképzelhető visszaesés is – mondja Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Amennyiben Kína kitart a zéró covid stratégiája mellett és továbbra is jelentős korlátozásokkal él a vírus felbukkanása esetén, az visszafogja a világ második legnagyobb gazdaságának teljesítményét. Ez pedig önmagában is csökkenti a nyersanyagok iránti keresletet miután az ország a legnagyobb kőolaj, cseppfolyós földgáz és kőszén importőr – így ez kihathat az árak alakulására is.

Az árakat most alapvetően három tényező hajtja felfelé – teszi hozzá az elemző. Az egyik a normál gazdasági ciklusban keresendő: az elmúlt évtized történelmileg alacsony nyersanyagárai mélypontra vitték a kitermelő szektor beruházásait, új kapacitások hiányában a növekvő kereslet természetszerűen emeli az árakat. A magasabb árak mellett már értelemszerűen megéri beruházni, ám az új kapacitások kiépítése hosszú idő, vagyis a kínálat még évekig alacsonyabb maradhat. Ha az árak – épp mondjuk egy Kínai visszaesés miatt – rövid távon ismét csökkennek, az ismét visszavetheti a beruházási kedvet, így viszont egy növekedési szakaszban még durvább lehet az emelkedés (hiszen további kapacitások hiányoznak majd). Pletser Tamás azt mondja: a magas ár legjobb ellenszere a magas ár, hiszen az beruházásokhoz vezet, és ebből a szempontból a változékonyság csak elmélyíti a problémát.

Az árak növekedése irányába ezen kívül szekuláris okok is hatnak: a fejlődő piacokon élő közel 3 milliárd ember most kerül közelebb a fejlett nyugati államok fogyasztási szintjéhez, ami eleve növekvő keresletet jelent, ahogyan a klímaváltozásból adódóan is változik az energetikai igény. A harmadik árfelhajtó tényező geopolitikai: Oroszország mellett nyugati szankciók alatt áll a legnagyobb olajkészlettel rendelkező Venezuela, és a legnagyobb gázkészletet magáénak tudó Irán is, ami eleve csökkenti az elérhető kínálatot.

Mindeközben jelentős az olaj és a gáz iránti keresletnövekedés, korábban sosem látott szintet tört át a kereslet, amire csak rárakódik, hogy az Egyesült Államok célul tűzte ki Európa Oroszországtól független földgázellátását.

Pletser Tamás szerint mindeközben vannak olyan nyersanyagok is, amelyek esetében a folyamatos keresletnövekedés nem lehet kérdés: a réz ára most is az egekben van, és részben a kínálati oldal problémái, részben pedig a folyamatos kereslet miatt aligha lehet negatív változás. Hasonló a lítium piaca: az akkumulátorok miatt itt is szinte folyamatosan növekvő kereslettel kell számolni az elemző szerint.

A fenti információk az Erste Befektetési Zrt. (székhely: 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26.; tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002; tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde; a továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A fenti információk nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, adótanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak.

A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, amelyekre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át.

Kérjük továbbá, hogy befektetési döntése meghozatala előtt óvatosan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, díjait, a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges károkat.

A fenti információk, illetve az előadáson elhangzottak egy része az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek a Társaság hivatalos szakmai álláspontjának, azok – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

Címlapkép: Getty Images

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás