Sokéves csúcson az amerikai PCE inflációs adat

2022.04.29. 15:50 • Erste Uzsonna

A tegnapi felpattanás után csökkennek ma a legfontosabb amerikai indexek. A Dow Jones 0,4%-os, az S&P 500 1,1%-os, míg a Nasdaq 1,2%-os mínuszban van.

A PCE árindex 6,6%-kal nőtt az USA-ban, ami 1982 januárja óta a leggyorsabb ütem. A várakozás ennél is magasabb, 6,7% volt, a februári adat pedig 6,3%. A PCE maginfláció 5,2%-os értéke némileg elmaradt a februári 5,3%-tól, ami 1983 áprilisa óta a legmagasabb érték. Az elemzők a februárival megegyező értéket várták márciusra is.

A mai piacnyitás előtt két olajipari óriás is publikálta jelentését. Az Exxon a várakozásnál rosszabb eredményt tett közzé. A kémiai alaptermékek és a downstream benzin eladások egyaránt kevéssel a becsült alatt alakultak. A cég 90,50 milliárd dollár bevételt termelt, ami felülmúlja a 89,57 milliárdos várakozást, azonban ez eredményben már nem így történt: ugyan éves szinten 218%-kal nőtt a cég profitja, a 2,07 dolláros egy részvényre jutó eredmény elmarad a 2,24 dolláros Bloomberg konszenzustól. Az óriási eredményjavulás mögött elsősorban az elszabaduló nyersolaj árak állnak. A vállalat bejelentette, hogy megháromszorozza részvény-visszavásárlási programjának mértékét, így összesen 30 milliárd dollár értékben várható visszavásárlás 2023 végéig. A részvény 0,8%-os mínuszban nyitott.

A másik óriási olajvállalat, a Chevron közel 10 éve nem látott mértékű rekord nyereségről számolt be a mai piacnyitás előtt. A kutatás-termelés üzletág nyeresége egy év alatt közel háromszorozódott, és jobb lett, mint az elemzők várakozása (6,93 milliárd dollár vs 6,49 milliárd). Ugyanakkor a jóval kevésbé jövedelmező feldolgozás-kereskedelem szegmens eredménye az éves alapú 66-szoros bővülés ellenére is kevesebb, mint az elemzői várakozás fele lett (331 millió dollár vs 677 millió). A cég összbevétele 54,37 milliárd dollár volt a negyedévben, ami jóval több az 50,26 milliárdos Bloomberg konszenzusnál. A cég nyeresége nem kevesebb, mint megnégyszereződött az egy évvel korábbi negyedévhez képest, így részvényenként 3,36 dollárt lett, ami 8 centtel elmarad az elemzői várakozástól. A remek eredmény az Exxon-hoz hasonlóan itt is a kirobbanó olajárakkal magyarázható. A vállalat 6,5 milliárdos korrigált profitja 2012 óta a legerősebb negyedéves eredményt jelenti. A Chevron árfolyama 1,2%-kal csökkent nyitás után.

Két gyógyszergyártó is jelentett a mai nyitás előtt. A Bristol-Myers Squibb a vártnál nagyobb bevételről számolt be. A 11,65 milliárd dolláros bevétel 5,2%-ot nőtt az egy évvel korábbi negyedévhez képest. A gyógyszergyártó fő termékei közül a Revlimid eladásai alakultak a legpozitívabban a várakozáshoz képest. EPS tekintetében éves szinten közel 13%-kal javult a vállalat teljesítménye, az 1,96 dolláros részvényenkénti nyereség meghaladta a szakértők becslését. A Bristol visszavágta éves előrejelzését, és a tavalyihoz hasonló bevételre számítanak idén is. A részvény 3,4%-ot esik a hírre.

Az Abbvie is közzétette első negyedéves jelentését. A gyógyszercég 13,54 milliárd dollár bevételt termelt, ami elmarad a piaci várakozástól (13,63 milliárd). A legnagyobb forgalmú készítmény (Humira) hasonló mértékben maradt el az elemzők becslésétől. EPS tekintetében a 3,16 dolláros érték meghaladta az elemzők 3,14 dolláros várakozását. A cég minimálisan, 8 centtel csökkentette az éves EPS várakozását, ami így most 13,92 és 14,12 dollár között van. Az Abbvie árfolyama 8,3%-kal zuhan.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás