MOL: Erős első negyedév, a kutatás-termelés volt a fő profittermelő divízió

2022.05.02. 19:41 • Erste Ötletgyár Mini

A MOL május 6-án jelent piacnyitás előtt. Mi 328 milliárd forint tisztított EBITDA-t várunk, a piaci várakozás pedig 313 milliárd forint.

A kutatás-termelés teljesítménye lesz a legerősebb az egyes szegmensek közül. A kőolaj és a földgázárak nagyot emelkedtek az előző negyedévhez képest. A Brent típusú kőolaj ára 102,2 dollár/hordó volt, míg a TTF gázárak átlaga elérte a 99,7 euró/MWh szintet az előző negyedév 79,8 dollár/hordó, illetve 94,7 euró/MWh szintjéhez képest. Mi 105 ezer hordóegyenértékes szénhidrogén termelésre számítunk.

A finomítás-marketing üzletág nagyon erős eredményt ért el márciusban, míg a január-februári teljesítmény gyengébb volt. A cég finomítói marzsa a negyedév során elérte a 12 dollárt hordónként, míg az előző negyedévben ez a mutató 2,3 dollár volt. Az emelkedés főleg a nagyobb Ural/Brent árkülönbségnek és az emelkedő dízel árréseknek volt köszönhető.

A fogyasztói szolgáltatások szegmens gyengébb év/év eredménye főleg a magyar és a horvát kormány üzemanyag árbefagyasztási politikájának tudható be, de a marzsok a régió többi részén is gyengültek. A magasabb árak visszatartották a fogyasztókat. A földgáz üzletág eredménye nem változott számottevően.

Összességében elmondható, hogy a MOL számai erősek lesznek, ahogy a térség más, hasonló profilú cégeinek eredménye is. A MOL esetében az árbefagyasztás egy különlegesség, ez akár 50 milliárd forinttal is visszavethette az EBITDA-t ebben a periódusban. A kilátások kedvezőek, de nagyban függnek attól, hogy a MOL hozzájut-e az orosz kőolajhoz, és milyen feltételek mellett. A cég jelenleg napi 3-4 milliárd forint többlet EBITDA-t termel a vezetékes orosz olajnak köszönhetően.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás