Nem tragédia a MOL-nak az orosz olajembargó?

2022.05.04. 11:55 • Podcast

Egyelőre nincs egyetértés ráadásul az EU-tagállamok között az orosz földgáz kiváltásáról. Az újabb, hatodik uniós oroszellenes szankciós csomagban szerepel a Sberbank és két másik nagy orosz bank kizárása a SWIFT globális fizetési rendszerből. Ezek az intézkedések előrevetítik, hogy mind a MOL-nak, mind az OTP-nek jóval nehezebb piaci környezettel kell szembenéznie év végéig. Miró József, az Erste stratégája úgy látja, hogy az orosz kőolajszállítások teljes leállása esetén a MOL és így a magyar gazdaság számára nem lenne tragédia, mert a Barátság-kőolajvezeték nem működött teljes kapacitáson, az Adriai-tenger felől szállító vezeték pedig szintén nem.

„Körülbelül 20 százalékos olajmennyiség kiesést okozna, ha teljesen leállnának az orosz szállítások. Az Adria felől jövő vezeték ugyanis nagyobb szállítási kapacitásra képes, mint amennyire jelenleg használják, ezen kívül Magyarország 100 napra elegendő stratégiai olajtartalékkal is rendelkezik. Így 1,5 – 2 év rendelkezésére állhat a MOL-nak, hogy a finomítóit teljesen átállítsa a Brent, vagy más, az orosz Urals-tól különböző típusú kőolaj feldolgozására” – adott egy gyors elemzést Miró József. Az Erste Befektetési Zrt. stratégája szerint más kérdés, hogy a technológiai átálláshoz szükséges többszáz millió eurós költséget ki állná. Ez még nem tisztázott.

Az Erste stratégája a Reggeli Monitorban beszélt arról is, hogy az OTP az idei első negyedévről a korábbi évhez képest kisebb nyereségről jelenthet, mert az orosz és az ukrán leánybankjai miatt, amelyek működése az orosz-ukrán háború miatt komoly kihívásokkal küzd, vélhetően egy jelentős céltartalékot képezhetnek. A szakértő alapvetően jó gyorsjelentést vár az OTP-től, a MOL-tól, a Richtertől és a Magyar Telekom-tól is, mivel az első negyedévet még „csak” 1 hónapig érintette az orosz-ukrán háború gazdasági hatása.

A műsorban szó volt még arról is, hogy:

  • Óvatosabbak lesznek majd a nagy magyar tőzsdei cégek az éves előrejelzéseikkel a háborús és inflációs hatások miatt
  • Továbbra is a MOL és az OTP szállítja a hazai tőzsdei profitok kiemelkedő részét
  • A Magyar Telekom erős nyereségről jelenthet, a Richter számai stagnálhatnak
  • 30 százalékos profitcsökkenés lehet az I. negyedévben a tavalyi IV. negyedévhez képest
  • A magyar gazdaság még nagy lendületben van, de év végére erőteljes lassulás jöhet

Miró Józseffel, az Erste Befektetési Zrt. stratégájával Nagy Károly beszélgetett a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás