Kétszámjegyű növekedés a Richternél, de nem a profitban

2022.05.06. 11:23 • Erste Ötletgyár Mini

A Richter május 10-én hajnalban teszi közzé első negyedéves gyorsjelentését. Előrejelzésünk szerint a társaság 160,1 milliárd forintos árbevételt és közel 27 milliárdos profitot érhetett el.

A gyengébb rubel és az alacsony bázishatás eredőjeként Oroszországban és Ukrajnában is lomha lehetett a növekedés. Az orosz árbevétel euró alapon 2,0%-kal bővülhetett, míg a FÁK térségben összességében 2,9% lehetett a bővülés euróban számolva.

Az európai értékesítés 12,5%-kal emelkedhetett, az Evra felfutásának köszönhetően. Az amerikai értékesítést a Vraylar növekedése és a dollár erősödése befolyásolta pozitívan. A kínai értékesítések hagyományosan volatilisen alakulnak, az első negyedévben több, mint duplázhattak a tavalyi időszakhoz képest. Az értékesítéseket a gyenge forint is támogatta, így a teljes árbevétel 13,7%-kal, 160 milliárd forintra emelkedhetett.

A növekvő royalty bevételeknek, a költségkontrollnak és az egyszeri tételek hiányának köszönhetően az operatív marzs 18,2%-ra emelkedhetett, így az operatív eredmény 29,1 milliárd forint lehetett az első negyedévben.

A növekvő üzemi eredmény ellenére az adózott eredmény lényegében stagnálhatott, ennek oka a kedvezőtlenebb pénzügyi eredmény és adózási környezet.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás