A tőzsde megvédhet az inflációtól

2022.05.19. 12:55 • Erste Market Befektetés

A márciusban 8,5 százalékosra ugró fogyasztói árindex a befektetési stratégiák átgondolására késztet: a megfelelő hozam nélkül a megtakarítások értéküket veszítik. Tizenöt éve nem volt ilyen magas az infláció, ahhoz pedig több mint húsz évet kell visszamenjünk az időben, hogy tartósan, több éven át magas áremelkedési szinttel találkozzunk – kevés a közvetlen tapasztalat arról, mit is kell csinálni ilyenkor. A részvénybefektetés sokak számára tűnik jó alternatívának, hiszen a nagyobb kockázatot felvállalva elérhető a vágyott magasabb hozam is. Igaz, nem feltétlenül az infláció alakulásával párhuzamosan.

Az elmúlt harminc évben – 1991 óta – a Bux éves teljesítménye 16 alkalommal múlta felül az éves átlagos infláció mértékét, míg 14 esetben volt alatta. A tőzsdeindex 1998-ban, az orosz válság alatt, 2000-2001-ben, a dotkomlufi kipukkadásának idején, 2008-ban a gazdasági világválság miatt, 2011-ben a magánpénztárak államosításának hatására, 2020-ban pedig a világjárvány következtében veszített az értékéből, de volt több olyan esztendő is, amikor minden különösebb válság, gazdasági fordulat nélkül simán alatta maradt a teljesítménye a fogyasztói árindex emelkedésének. Amikor azonban a tőzsde megindult, nagyot lendült felfelé és a korábbi veszteségeket sorra pótolta.

1991 óta a fogyasztói árak 961 százalékkal emelkedtek, míg a Bux értéke közel hatezer százalékkal. Vagyis egy (akkor még nem létező) egyszerű indexkövető alapba feketetett százezer forintból ma nagyjából hatmilliót lehetne kivenni – amit viszont 1991-es értékre visszaszámolva hatszázezret jelent. Ez is 600 százalék feletti reálhozam azonban, vagyis hosszú távon a tőzsde nem csak megvédte a megtakarításokat az inflációtól, hanem kiemelkedő reálhozamot is termelt.

Az elmúlt harminc évben a Bux nagyjából átlagosan öt év alatt hozta be a legnagyobb visszaeséseket is, és kezdett reálhozamot termelni – ebből a szempontból a leghosszabb ideig a 2008-as válságot követően állt talpra, részben azért is mert a visszatérést hátráltatta a 2011-es újabb bezuhanás.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás