A nehezén már túl vagyunk? Jobban járhatnak a türelmes befektetők

2022.05.18. 10:03 • Erste Market Befektetés

A jelenlegi feszült helyzet mögött húzódó okok gyorsan fellelhetők: miközben az infláció az elmúlt 40 év legmagasabb szintjére emelkedett, a gazdasági fellendülés megtorpant. Az ukrajnai háború világszerte nyomasztja a fogyasztói hangulatot, és a nyersanyagárak hatalmas emelkedése is hátráltatja a gazdasági fejlődést. A bizonytalanságot Kína zéró-covid politikája is fokozza, amely tovább súlyosbítja a világszerte feszült ellátási lánc problémáit. Ebben a törékeny gazdasági helyzetben különösen a központi bankoknak van döntő szerepük, és az infláció elleni küzdelem érdekében egyre inkább restriktívebb monetáris politikát folytatnak. Elsősorban az amerikai Fed próbálja fékezni az inflációs várakozásokat, drasztikus monetáris irányváltással. Ezért nem volt meglepő, hogy az amerikai jegybank a múlt héten 0,5 százalékos kamatemeléssel - több mint 20 éve a legmagasabb irányadó kamatláb-emeléssel - kezdeményezte a kamatlábak terén a fordulatot. Az elmúlt időszakban a piaci árazások is tükrözni kezdték a lépéseket, és ennek következtében a következő üléseken legalább újabb 0,5 százalékos emelésre számítanak.

A fenti kockázati tényezők valószínűleg a közeljövőben is velünk maradnak, ezért a bizonytalanság és a volatilitás a piacokon továbbra is nagyon magas maradhat. Ettől függetlenül véleményünk szerint a piac már most is sok negatívumot árazott be, mind a kamatok, mind a részvények tekintetében. A hangulatmutatók hosszú távú mélyponton vannak, és például az Amerikai Egyéni Befektetők Szövetsége szerint a piaci hangulat 2009 óta nem volt olyan negatív, mint most. A pénzügyi válsággal ellentétben azonban a befektetők jelenlegi pesszimizmusa nem teljesen egyezik a vállalati előrejelzésekkel. Ezt támasztja alá az USA legutóbbi jelentési ciklusa is, amelyben a vállalatok közel 80%-a túlteljesítette a nyereségvárakozásokat. Természetesen néhány vállalatnak mérsékelnie kellett kilátásait, de az elemzők összességében nagyon is növekvő profitot várnak a második negyedévre. Még ha a fogyasztóknak jelenleg számos bizonytalansági tényezővel kell is szembenézniük, nem szabad elfelejteni, hogy a világjárvány miatt a megtakarítási ráták óriási mértékben emelkedtek, így a háztartások vagyona jelentősen nőtt az elmúlt két évben. A gazdasági fejlődés ellenszele érezhetően erősödött, de alapforgatókönyvünkben ennek ellenére a globális gazdasági helyreállás folytatódására számítunk.

Ebben a bizonytalan piaci helyzetben a régi tőzsdei mondás, miszerint "májusban eladni, aztán elmenni", akár alkalmazható lenne - mindazonáltal a piac már számos negatív eseményt beárazott, ezért az év hátralévő része kedvezőbben alakulhat. A jelenlegi törékeny helyzetet tekintve nem zárható ki a piac további visszaesése, de historikus adatok alapján azt figyelhetjük meg, hogy az S&P 500 10 legeredményesebb napjából 7 a 10 legveszteségesebb nap közvetlen közelében történt. A JP Morgan amerikai befektetési bank tanulmánya szerint egy amerikai részvényportfólió hozama az elmúlt 20 évben csaknem a felére csökkent volna, ha a 10 legjobb kereskedési napot kihagyják.

Forrás: EAM update on current markets 2022. May


A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás