Az emelkedő kamatok csak 10 százalék alatt támogatják a bankok profitját

2022.05.18. 13:44 • Podcast

„A márciusi teljesítményben jelentkeztek az orosz-ukrán háború negatív hatásai, de a cégeknek sikerült ekkor még az energiaemelkedésből jelentkező költségnövekedéseiket a fogyasztókra. Érezzük is ezt az egyre erőteljesebb inflációban” – magyarázta a helyzetet Nagy András. Az Erste részvényelemzője azt is mondta, hogy az év eleji koronavírus-zárlatok fokozatos enyhítése után beindult az első negyedéves fogyasztás. A turizmusra és a szolgáltatásra épülő cégek újra felélénkültek, de az energiapiacra épülő cégek a drasztikus áremelkedés miatt 140 százalékkal tudták növelni a nyereségességüket. A határidős árazások 2024-2025-ig magas energiaárakat jeleznek előre. Biztos, hogy Európa függetlenedni tud az orosz energiahordozóktól, ezt néhány éven belül, jelentős költségráfordítással lehet megoldani. Németország például a háború előtt a kőolajimportjának 35 százaléka érkezett Oroszországból, ez mostanra 12 százalékra csökkent.

Nagy András az adásban beszélt arról is, hogy milyen piaci kihívások előtt áll Oroszországban és Ukrajnában a Raiffeisen Bank, az UniCredit Bank és az OTP Bank. Az Erste részvényelemzője a Ryanair légitársaság várakozásai alapján arra számít, hogy idén nagyon jól teljesítenek majd a légitársaságok, és túlszárnyalják már a 2019-es szintjeiket.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • Az energiaár csúcsokat láttuk március végén, április elején
  • Kevés olajpiaci beruházás volt az elmúlt időszakban, ami most bosszulja meg magát
  • Alig tudnak a tankerhajók orosz olajat szállítani, mert nem köthetnek rájuk biztosítást
  • Ha nem „bírják” a befektetők a következő időszak kötvénykibocsátási-hullámát, mert nem mernek annyit kölcsönadni, újra eszközvásárlási programot indíthat az EKB  

Az Erste részvényelemzőjével, Nagy Andrással Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás