Különadók

2022.05.26. 12:45 • Erste Market Sztori

Szerintünk az adó nagy részét összességében a MOL kaphatja a nyakába, míg a második helyen a bankok állhatnak. Az „aprópénzt” pedig a többi cég fizetheti be. A probléma az, hogy a piacnak ez nem tetszik, ráadásul az erre gyengülő forint még tovább növeli a rezsicsökkentés finanszírozási szükségletét. Vagyis ez nem tűnik jó megoldásnak. Még akkor sem, ha esetleg a gyengülő forint hatására a külkereskedelmi mérleg javulni kezd, s ez végül is stabilizálhatja a forint árfolyamát.

A légitársaságok adóját különben úgy tudjuk értelmezni, hogy az itt leszálló gépekre vetne ki különadót a kormány. Ez növelné a jegyárakat, ami miatt kevesebben utaznának, s ez végül is megint a fizetési mérleget javítaná. Az látszik, hogy a kotta a régi, az exportorientált cégek nem érintettek (kivéve a MOL-t, de az speciális eset). Egy szó, mint száz, hatalmas összeget kellene finanszírozni, s a rendszerben van egy negatív irányú pozitív visszacsatolás, ami óvatosságra int. Ténylegesen csak valamiféle extra profitot lehet elvenni, hogy a cégek hitelezési, beruházási, stb. aktivitását ne érintse a lépés, mert az ez által okozott gazdasági lassulás komoly negatív spirálba taszíthatja a magyar gazdaságot, a rögzített rezsicsökkentésen keresztül! Ezért szerintünk változtatni kell a rezsicsökkentésen, pláne ha hosszú távon fenn akarja tartani a kormány ezt az intézményt!

Miközben a nemzetközi piacokon enyhén pozitív a hangulat. Itthon az újabb adók okoznak pánikot a tőzsdén, amit szerintünk túlreagáltak a befektetők.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás