Különadók: Többet tudunk

2022.05.27. 11:11 • Erste Market Sztori

Na de beszéljünk az adókról és a tőzsdei cégekről. A MOL kap is és vesznek is el tőle. Hiszen az, hogy a külföldieknek a valós piaci árat kell megfizetniük, csökkenti a cég árbefagyasztáson elszenvedett veszteségét. A 250 milliárd forint különadó (bányajáradék emelés, finomítói extra árrés 25 százaléka) pedig csak a várható extra jövedelem egy részét veszi el. Ugyanakkor hozzá kell tennünk, hogy sokat számít, mi lesz a megállapodás az olajembargó kapcsán az EU-val, hiszen annak függvényében akár új adó is jöhet. Mindenesetre ezek a fejlemények mintegy 600 forinttal csökkenthetik a MOL részvények értékét. Viszont a részvényárban ennek nem kellene jelentkeznie, hiszen korábban nem is igazán épült be az extra profit (Brent-Ural méretes különbözete).

A 250 milliárd forint banki különadóból 82,5 milliárd forint érintheti az OTP-t Nagy Márton szerint, azaz a tisztított eredményének mintegy 16 százalékáról beszélhetünk. Ha tényleg csak két évig marad ez az adó, akkor az egy részvény értékében jelentkező hatás 600 forint körül van. Ha hosszabb ideig, akkor a jelenlegi elvárt magas tőkemegtérülési ráta (~17 százalék) mellett a hatás 1.700 forint környékére kúszik fel. Akármelyikkel is számolunk, a részvény jóval alacsonyabban forog bármely piaci céláránál, s többet is esett ezeknél az értékeknél. Ráadásul azt gondoljuk, hogy a fentiek tükrében nagyobb a valószínűsége, hogy ez az adó ilyen formában tényleg csak két évig marad fenn.



A Magyar Telekomra kivetett adó nagy meglepetés, amire a befektetők és mi sem számítottunk. Ez 20 milliárd forint körüli érték lehet, ha piaci részaránnyal számolunk (részleteket még nem ismerünk), ami a cég profitjának egyharmadát viheti el idén és jövőre. A részvény értékére a hatás (extra adóbefizetés osztva részvényszámmal) 40 forint lehet, ha nincs hosszabbítás. Ebből cirka 30 forint teljesült.

A Richter esetében nem számolunk negatív hatással, hiszen az adó a gyógyszer forgalmazókra (nagykereskedők és importőrök) vonatkozik, a Richter pedig gyógyszergyártó cég. A TB támogatáshoz kapcsolódó adó 20 százalékról 24 százalékra történő emelése ugyan érintheti, de ott 90 százalékos adókedvezménye van, azaz a hatás a százmillió forintos nagyságrendben marad, vagyis igazándiból nem érzékelhető.

Összességében azt gondoljuk, hogy a riadalom jóval nagyobb volt, mint amekkora a valós várható hatás. Ez pedig leginkább az OTP részvények esetében szembetűnő.

A nemzetközi piacokon jó a hangulat, a DAX ma reggel is emelkedik. A BUX pedig annak ellenére stagnál, hogy fel kellene, hogy lélegezzen. A nehezék továbbra is az OTP, annak ellenére, hogy a részvényárfolyam túlreagálta a valós hatást. Ezért fordulatnak kellene jönnie a bankrészvény árfolyamában, és így a BUX indexnek is emelkednie kellene.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás