ALTEO: Volatilitás a barátom!

2022.05.30. 08:11 • Erste Vállalatelemzés

Jelen elemzésünkkel megkezdjük az ALTEO követését. A rendelkezésre álló információk alapján kidolgoztuk a vállalat pénzügyi modelljét az elkövetkező 5 évre, és DCF értékelés alapján meghatároztuk a 12 hónapos célárfolyamot, ami 2.740 forint. Ajánlásunk: Vétel.

A cég eredménye a magas kiegyenlítői piaci áraknak köszönhetően már tavaly felrobbant. Ez a pozitív trend idén év elején is folytatódni látszik. A kiegyenlítői árak tovább növekedtek, miközben a spark spread is jó profitot ígér. Így a tavalyi rekord eredmény után idén jó eséllyel újabb rekordra számíthatunk.

Ugyanakkor az energiaárak az elkövetkező években nagy valószínűséggel visszatérnek egy kiegyenlítettebb, de a korábbinál magasabb szintre, ami még mindig jó, de a jelenleginél alacsonyabb eredményt fog hozni még intenzív beruházás esetén is.

A modellünkben a cég terveitől enyhén elmaradó, 29 milliárd forintnyi beruházást valósítottunk meg, addicionális hitelfelvétel nélkül és magas osztalékfizetés mellett. Ebből tisztán látszik, hogy igaz a cég mondása, hogy „növekedési sztori, de jelentősen emelhető az egy részvényre jutó osztalék”. Számításainkban további tartalékot rejt a hozamok csökkenése, melynek során hitelfelvétellel további beruházásokat lehet megvalósítani. Sőt, egy csökkenő hozamkörnyezet akár jelentős felértékelődést is hozhatna a cég értékében, a cég pénzáramában.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás