Váratlanul távozik az Under Armour vezérigazgatója

2022.05.31. 09:16 • Erste Market Sztori

Június elsejétől Patrick Fisk lemond az Under Armourban betöltött elnök-vezérigazgatói tisztségéről és igazgatói tagságáról – jelentette be a cég hozzátéve, hogy az első számú vezető teendőit ideiglenesen Colin Browne, a vállalat operatív igazgatója veszi át. Fisk szeptemberig tanácsadó marad.

A cég közleménye a váratlan lemondással kapcsolatban óvatosan fogalmaz, a társaság alapítója Kevin Plank, aki két éve adta át a vezetést a céghez 2017-ben csatlakozó Fisknek, a közleményben megköszöni csupán a távozó vezérigazgató munkáját, mondván sokat tett hozzá a vállalat működési hatékonyságának javításához és a következő növekedési szakasz előkészítéséhez. A közlemény szerint Fisk irányítása alatt az Under Armour új hosszú távú stratégiai tervet alkotott és a piacralépési folyamat újratervezésével elmélyítette a kapcsolatot a fogyasztókkal – ami annyit jelent, hogy leginkább a saját online értékesítést helyezték a középpontba, csökkentették a külső kereskedőknél alkalmazott árengedmények mértékét és felfelé pozicionálták a márkát. A közlemény leginkább azzal foglalkozik, hogyan koncentrál majd a cég a jövőre, amely egyelőre azonban nem tűnik eléggé fényesnek.

Az Under Armour árfolyama ma a Covid alatt elért mélyponthoz közelít: a cég 2020 közepén zuhant a 7 dolláros mélységbe, hogy onnan az új stratégiával egészen 27 dollár közelébe kapaszkodjon a részvényenkénti értéke 2021 végére. Onnan azonban az árfolyam szinte szabadesésbe kezdett és a múlt héten 10 dollár alatt járt.

Meglepő a váltás, hiszen Patrick Fisk csak két és fél töltötte be az elnök-vezérigazgatói posztot és őt maga az alapító, Kevin Plank választotta ki utódjaként – kommentálták a Telsey Advisor Group elemzői a váltást, megjegyezve: a vezérigazgatói hivatali idejének nagy részét a világjárvány idején töltötte be, és 2021-ben az Under Armour jelentős előrelépést tett a növekedés felgyorsítása és a jövedelmezőség növelése terén. A vállalat azonban az első negyedéves jelentésében jelentős visszaeséséről adott számot, és kedvezőtlen bevételi előrejelzést adott 2023-ra, leginkább az ellátási lánc problémái, egyéb költségoldali nyomásokra és a kínai piac visszaesésére hivatkozva. Az első negyedéves bevétel ugyan 3 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év hasonló időszakához képest ám a cég 46 millió dolláros működési veszteséggel zárt.

Az elemzők most Colin Browne-tól várják a csodát, aki 2016 óta dolgozik a cégnél, és nevéhez fűződik az Under Armour ellátási láncának korszerűsítése és az új digitális piaci stratégia megvalósítása, amivel sikeresen növelték az elérhető árrést és a működési hatékonyságot.  „Browne Frisk stratégiájának végrehajtásáért volt felelős, és „kiegyensúlyozott” és tapasztalt vezetői hátteret hoz az átmeneti időszakra” – közölte a J.P.Morgan.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás