Vásárolni, vásárolni, vásárolni

2022.06.03. 10:28 • Erste Market Sztori

Az év eleji, a GDP 3-4% kitevő fiskális expanzió hatása áprilisban is jelentkezett: a nem-élelmiszer termékek esetében masszív bővülést láthattunk. A húsvéti ünnepek hatása is megmutatkozott az élelmiszerek kereskedelmének dinamizálódásában. Emellett az üzemanyag-kereskedelem is számottevően, közel 40%-kal emelkedett. Ebben egyrészt az alacsony bázis is közrejátszik, másrészt az üzemanyag-árstop a szomszédos országokból is járművezetők tömegét vonzotta hazánkba áprilisban is. Végül, de nem utolsó sorban a háború következtében Magyarországra érkező ukrajnai menekültek költései is mindhárom termékfőcsoportban komoly hatással bírhattak. 

A jelenleg is zajló erőteljes bérnövekedés és az ehhez hozzáadódó év eleji fiskális transzferek a fogyasztás erőteljesebb növekedését vetítik előre. A jelek szerint a fogyasztók jóval nagyobb arányban költik a beérkező forrásokat termék, szolgáltatásra vagy épp megtakarításra, vélhetően májusban tovább folytatódhatott az átlagon felüli bővülés. Ráadásul az idei ötödik hónapban még az alacsony üzemanyag-értékesítési bázis is támogató hatással bír. Ezzel együtt júniustól minimálisra szorulhat vissza az eddigi jelentős benzinturizmus. Mindezek eredőjeként az idei első félévben a GDP növekedését a belső fogyasztás fogja mozgatni, ami óriási kihívások elé állítja a monetáris politikát a háború következtében a korábbiaknál még erősebben megemelkedett inflációs környezetben. Nyártól a fiskális konszolidáció és minden bizonnyal az elmúlt két évtized legmagasabb inflációja, ezen belül is az egyik leglényegesebb csoport, az élelmiszerek áremelkedése a fogyasztás lassulását eredményezhetik.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás