Meglepően nagyot nőtt a foglalkoztatottság

2022.06.03. 15:27 • Erste Uzsonna

Esést mutattak a fő amerikai határidős indexek. A Dow Jones 0,6%-kal, az S&P 500 0,9%-kal, míg a Nasdaq 1,4%-kal csökkent a nyitás előtt.

A várt 318 ezernél jóval nagyobb mértékben, 390 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma májusban az Egyesült Államokban. Áprilisban ugyan 436 ezer volt a növekedés, de a májusi adat pozitív meglepetésként szolgálhat a tegnapi ADP-jelentésben közölt, vártnál jóval alacsonyabb érték után.

3,6% maradt a munkanélküliségi ráta májusban is az azonos áprilisi adat után, míg az elemzők egytized százalékponttal kevesebbet becsültek. Ez továbbra is a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta 1969 decembere óta.

A munkabérek növekedési üteme 5,2% volt májusban, ami lassulás az áprilisi 5,5%-ról, és megegyezett az elemzők becslésével.

Elon Musk a munkaerő-felvétel azonnali befagyasztást, valamint a munkavállalók 10%-ának elbocsátását szeretné a Tesla-nál. Musk az utóbbi hetekben már többször kifejtette fenntartását a gazdasági helyzettel kapcsolatban, ebben az üzenetében pedig „szuper rossz megérzésről” beszélt. A cég részvénye közel 5%-ot esett a mai nyitás előtt.

A Coinbase is a munkaerő felvétel beszüntetésében hisz. Két hete jelentették be a létszámstopot, amit most már határozatlan ideig (amíg a makrogazdasági helyzet megköveteli) fenntartanának. A Coinbase árfolyama közel 5%-kal esett a hírre a pre-market kereskedésben.

A Bristol Myers Squibb felvásárolja a Turning Point Therapeutics biogyógyszerészeti vállalatot, ami elsősorban a daganatos betegségek kezelésére specializálódott. A Turning Point részvénye a tegnap esti 34 dolláros árfolyamáról több, mint megduplázódott az időközi kereskedés folyamán, ugyanis a tranzakció 76 dolláros részvényenkénti áron köttetett meg, összesen 4,1 milliárd dollár értékben. A Bristol Myers papírja 0,5%-kal olcsóbb a mai nyitás előtt, mint tegnap záráskor.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás