ALTEO: Különadó: Take it easy!

2022.06.07. 16:47 • Erste Vállalatelemzés

A hétvégén kijött adórendelet szerint, mint reggel megírtuk, olyan cégekre is kivetik a különadót, melyeknek az erőműve idén vagy jövőre kerül ki a KÁT, METÁR rendszerből, vagy amelyek idén vagy jövőre kerülnének be a támogatott rendszerbe, de nem élnek a lehetőséggel (a korábban elnyert támogatott rendszerben való értékesítéssel).

Az ALTEO-nak két szélerőműve és egy vízerőműe kerül ki idén a KÁT rendszerből: a 25 MW-os bőnyi és a 1,5 MW-os törökszentmiklósi szélerőmű, illetve az 1MW kapacitású felsődobszai vízerőmű. Mivel a törvény július 1-én lép hatályba, s a koncessziós szerződések a szélerőművek esetében előbb lejárnak, ezért adókötelezettség nagy valószínűséggel csak az 1MW kapacitású vízerőmű esetén keletkezik. Ez az erőmű évente mintegy 5MWh elektromos áramot termel, ami a teljes megújuló termelés 5 százaléka, a teljes értékesített elektromos energiának viszont csak 0,6 százaléka. Azaz az így megjelenő hatás marginális. Ezért sem az eredmény előrejelzésen, sem a célárfolyamon nem változtatunk.

Külön hír: A cég a mai napon maradéktalanul visszafizette az ALTEO 2022/II 1,7 milliárd forint névértékű zérókupon kötvénytartozását, ami a mai napon vált esedékessé. A hír a vártnak megfelelő, s mivel a cég magas likviditással rendelkezik, egyelőre nem számolunk újabb kötvénykibocsátással.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás