Új korszakot nyit az Európai Központi Bank

2022.06.08. 11:56 • Podcast

Monetáris szigorítási ciklust indít az Európai Központi Bank a magas infláció miatt. A várakozások szerint szeptemberben 50 bázisponttal emelkedhet az irányadó ráta, amire legutóbb 2000-ben volt példa – mondta az Erste részvényelemzője. Ugyanakkor már ezt megelőzően, a júliusi ülésen jöhet az új korszak első kamatemelése. A holnapi tanácskozáson vélhetően az eszközvásárlási program befejezését véglegesíti a testület – tette hozzá Nagy András.

Emellett érdemes lesz figyelni az új inflációs és gazdasági előrejelzésekre, valamint Christine Lagarde jegybankelnök sajtótájékoztatójára. Az EKB legutóbbi prognózisában 3,7 százalékos GDP-bővülésre számított még idén, ez valószínűleg főként a háború és az elszálló energiaárak miatt 2,6 százalékra romolhat.

Ezzel szemben viszont az éves infláció 5,1 százalékról 6,8 százalékra gyorsulhat. Az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen szenátusi meghallgatásán bevallotta, hogy korábban félreismerte az infláció természetét, és átmeneti helyett, tartósan magas áremelkedéssel néz szembe a tengerentúli gazdaság.

Nagy András szerint az EKB részéről is szerencsés lenne az „átmeneti” szócskát elhagyni, vagy kicserélni, ugyanakkor van egy lényeges különbség az amerikai és az európai infláció között. Az Egyesült Államokban jóval szélesebb körű az áremelkedés, míg az eurózónában javarészt az energiaárak okozzák. Az Erste elemzője szerint itt Európában a másodkörös inflációs hatások kivédése az egyik legfontosabb feladat.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • nem veszélyeztetik-e a kamatemelések a dél-európai országok gazdasági növekedését?
  • milyen hatása lehet az OTP-re az extraprofit különadóknak? Ráterhelhetik-e ezeket a plusz költségeket a fogyasztókra?
  • milyen új célárfolyamot határozott meg az Erste az OTP-re?

Elsőként az Erste részvényelemzőjét, Nagy Andrást, majd az Erste stratégáját, Miró Józsefet kérdeztük. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás