MOL súlynövekedést hoz a régiós index változása

2022.06.09. 11:15 • Erste Ötletgyár Mini

A június 17-i zárószakasztól lépnek életbe a régiós CECE index súlyváltozásai. A negyedéves felülvizsgálat csak kisebb változásokat hozott, nincs új bekerülő, ahogy kikerülő sem.

A magyar részvények közül a MOL súlyának kiszámításánál figyelembe vett közkézhányad 50%-ról 60%-ra emelkedik. Számításaink szerint ennek hatására a részvény súlya 75 bázisponttal 4,76%-ra fog emelkedni. Az indexet követő ETF részéről ez az átlagos forgalom durván ötödével megegyező vételi erőt hozhat. Vagyis a súlynövekedés ellenére nem érdemes jelentős extra vételi erővel kalkulálni.

Némileg más a helyzet a cseh Colt esetében. Itt a közkézhányad 20%-ról 30%-ra emelkedik, ennek eredményeként az indexen belüli súlya 0,23%-ról 0,33%-ra emelkedhet. Az alacsony likviditás miatt azonban ez csaknem egy átlagos napnyi forgalommal megegyező vételi erőt hozhat.

A lengyel papíroknál egyedül az Allegro esetében történik minimális korrekció. Kismértékben emelkedik a részvényszám, de ennek hatása elhanyagolható.

Az országonkénti bontást nézve egyedül a magyar részvények súlya emelkedik 64 bázisponttal, a MOL súlynövekedésének köszönhetően. Ezzel párhuzamosan a cseh papírok súlya 20 bázisponttal, a lengyel súly pedig 43 bázis ponttal csökken.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás