Inflációs zuhanórepülésben a tőzsdék

2022.06.13. 11:20 • Erste Market Sztori

Az elemzői konszenzusnál magasabb, az elmúlt 40 év rekordját jelentő 8,6 százalékos májusi inflációról számolt be múlt pénteken az amerikai statisztikai hivatal, ami – az amerikai fogyasztói bizalmi index negyven éve nem látott rekordalacsony, 50.2 pontos értékével együtt – újabb zuhanásba küldte a tőzsdéket. Az S&P 500 2,91 százalékot esett egy nap alatt, alig állt meg 3900 pont felett. Az index egy hét alatt 6 százalékot veszített értékéből, január óta pedig több mint 18 százalékot. Hasonló esésben volt a Nasdaq, amely pénteken 3,5 százalékkal zuhant és év eleje óta már 27,5 százalékot veszített, vagy a Dow a maga pénteki 2,74 százalékos veszteségével (év eleje óta 13,6 százalék). A BUX pénteken 38 951 ponton zárt, ami egy nap alatt 1,8 százalékos veszteség – a magyar tőzsde az év eleje óta 23 százalékot veszített. A hírek hatására az állampapírhozamok emelkedtek, az olaj ára pedig csökkent.

Májusban egy hónap alatt 1 százalékkal emelkedtek átlagosan a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, miközben az elemzői konszenzus szerint a piac 0,7 százalékot várt az áprilisi 0,3 százalékos adat után. Az amerikai maginfláció (az energia- és élelmiszerárak változékonyságától megszűrt mutató) mindeközben magas maradt, az áprilisban mért 6,2 százalékról csak 6 százalékra csökkent. Mindez arra enged következtetni, hogy az amerikai jegybank tovább emeli a kamatokat a heti ülésén – a várakozás szerint újabb fél százalékpontos emelés jöhet annak érdekében, hogy a Fed leszorítsa a gyorsan emelkedő árakat.

Jack Manley, a JPMorgan Asset Management globális piaci stratégája a Yahoo Finance Live-nak csütörtökön arról beszélt: óriási a bizonytalanság a piacon, ami nem csupán az inflációs aggodalmakkal, vagy az árak növekedésének gazdasági teljesítményre gyakorolt hatásával van összefüggésben. A piacok számára nem egyértelmű, hogy milyen lépésekre számíthat a Fed-től, miközben az orosz-ukrán háború is fokozza a bizonytalanságot. „Jelenleg sok mindent kell megemészteni. És ha ezekben a dolgokban nem látnak a befektetők világosan, a piacok nehezen lesznek képesek értelmesen – lefelé vagy felfelé – elmozdulni a jelenlegi szintről. A nap végén a piacok csak híreket akarnak, s a legrosszabb hír az, ha nincs hír.” – tette hozzá Jack Manley.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás