Vésztanácskozást hirdetett az Európai Központi Bank

2022.06.15. 11:32 • Podcast

„Mindenképpen nehéz döntés előtt áll az Európai Központi Bank. Nem lenne meglepő, ha korábban kezdenének kamatemelésbe, miközben célzott programmal szorítják le az európai kötvényhozamokat” – reagált az EKB rendkívüli kamatdöntő ülésének összehívására az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. Nyeste Orsolya szerint az ultralaza monetáris politika most nehéz helyzetbe hozta a monetáris döntéshozókat, mert egyszerre kellene az infláció leszorítását és a fenntartható államadósságokat menedzselniük. Még korábban, júliustól, az eszközvásárlási program lezárását várták az európai jegybanktól a piaci szereplők, illetve azt, hogy 50 bázispontos emeléssel kezdi meg a monetáris szigorító politikáját. Nem lenne meglepetés, ha előbb lépnének.

Este a FED ütemezett kamatdöntő ülést tart, és vélhetően csak fél szemmel figyelik majd az EKB bejelentését, mert mindenképpen szigorítanak az amerikai jegybankárok, a kérdés csak az, hogy milyen mértékben, és a döntés után milyen további kamatemelési mértéket helyeznek kilátásba. ”A fokozatos amerikai kamatemelés a feltörekvő piaci devizák, így a forint szempontjából nem túl jó hír, mert ez tovább erősítheti a dollárt, ami végső soron még tovább gyengítheti a forintot, amely már így is 400 körüli szinten mozog az euróval szemben” – hangsúlyozta Nyeste Orsolya. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője megemlítette azt is, hogy az idei első félévben jóval nagyobb ütemben gyengült a magyar fizetőeszköz, mint a korábbi években. Szerinte nem igazán látható jelenleg, hogy milyen árfolyamszinten lehet tartós kereskedésre számítani az euróval szemben. „Az MNB is tisztábban kommunikálhatna a piaci szereplők felé, hogy milyen kamatpolitikát követ, ez talán fajsúlyosabban támogatná a forint árfolyamát” – így vélte Nyeste Orsolya.  

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • A korábbi jegybanki likviditásösztönző, hitel- és kötvénykínálat bővítő intézkedések most visszaütnek inflációs és forintárfolyam oldalon
  • Mennyire tud alkalmazkodni a forint fokozatos gyengüléséhez a magyar gazdaság
  • A 400 fölötti régiókban tartósan beragadhat-e a forint

Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Nyeste Orsolyával Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás