Nagy lehet a Mol Lengyelországban

2022.06.21. 15:45 • Erste Market Sztori

A Mol januárban jelentette be, hogy a PKN Orlen – Lotos tranzakció folyományaként belép Lengyelországba és 417 töltőállomást vásárol meg 610 millió dollár értékben. A Molnak így több töltőállomása lehet Lengyelországban, mint Magyarországon. A tranzakció részeként a MOL 144 magyar és 41 szlovák töltőállomást ad el a PKN Orlennek, 259 millió dollár értékben.

A januári közlemény szerint a Mol a lengyel tranzakcióval tizedik országba lép be kiskereskedelmi üzletágával, portfólióját 1943-ról 2390 töltőállomásra növeli, kiskereskedelmi hálózatát pedig immár három tenger, az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger határolja. A vállalat 5 márkanév alatt működteti töltőállomásait régió szerte, ebbe beletartozik a tavaly megvásárolt 120 OMV Slovenija, valamint Szlovákiában és Magyarországon a 95 Lukoil töltőállomás is.

A megállapodás lezárását követően a MOL a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé válik és teljesíti 2025-re kitűzött stratégiai célját. Az akvizíció megalapozza a MOL számára a jövőbeni növekedést, hiszen az országban a vállalat eddig csak korlátozottan volt jelen. Lengyelország erős gazdasági kilátásokkal és jelentős gépjárműállománnyal, valamint a régióban hatalmas piaci potenciállal, 23 millió tonna éves üzemanyag-fogyasztással és középtávon 1-2%-os növekedési várakozásokkal bír. A tranzakció részeként a MOL nemcsak kiváló töltőállomás-hálózatot szerezhet, de adott a lehetőség a további organikus növekedésre, valamint a nem üzemanyag-értékesítés bővítésére is a közlemény szerint.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás