Öt-tíz év múlva már Oroszország fog könyörögni Európának, hogy vásároljon tőle földgázt

2022.06.22. 16:21 • Podcast

Jelenleg Oroszország, piaci monopol helyzetét kihasználva, jelentős hatással bír az európai földgáz árára. Amely nagyon magas szinteken áll, így hiába csökken az Európába irányuló orosz export, ez a bevételeken nem annyira látszódik meg. Pletser Tamás szerint viszont a hosszabb távú sikeres uniós diverzifikáció miatt már Oroszország kerülhet rosszabb helyzetbe, és könyöröghet Európának, hogy vásároljon tőle földgázt.

Addig viszont akár ipari kapacitások csökkentésére, különböző energiaspórolási lépésekre lehet szükség Európában, akár a lakosság részéről is. Ezt már a német és a holland kormány is beismerte. Jelenleg 53-54 százalékos töltöttségen vannak az európai földgáztárolók, ahhoz, hogy a téli fűtési szezonban ne legyenek gondok, 90 százalékra kellene megemelni ezt a szintet – tette hozzá Pletser Tamás.

Az Erste Befektetési Zrt. gáz-és olajipari elemzője arról is beszélt, hogy remélhetőleg tényleg csak egy hétig fog tartani a Török Áramlat gázvezeték karbantartása, ami miatt jelentős földgázszállítási tételek nem érkeznek be Magyarországra. Ellátási gondokat ez biztosan nem okoz majd, ugyanakkor mivel egy integrált európai fölgázpiacról beszélünk, ha Nyugat-Európa kevesebb orosz energiahordozóhoz jut, az a magyar árakat is megdobja.

A beszélgetés első felében az Erste Befektetési Zrt. stratégája, Miró József volt a vendég a Reggeli Monitorban, akit az egyre növekvő recessziós félelmekről kérdeztünk.

Az interjúban szóba került még, hogy:

  • másként kezelnék-e most az európai országok a koronavírus-járványt, mint tették azt két évvel ezelőtt?
  • elérkezett a vírus előtt még jellemző just-in-time rendszer halála?
  • mennyire számít most prioritásnak a hazai, makói földgázmezők kitermelésének felpörgetése?

Az első részben az Erste Befektetési Zrt. stratégáját, Miró Józsefet, majd az Erste Befektetési Zrt. gáz-és oljaipari elemzőjét, Pletser Tamást kérdeztük.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás