Széchényi kártya: picit magasabb kamat, változó feltételek

2022.06.27. 12:48 • Erste Market Sztori

Július elsejét követően is igénybe lehet venni a kis és középvállalkozásoknak szánt Széchényi kártya programban a kedvezményes, állami támogatású hiteleket – döntött a kormány.  A speciális, ágazatoknak szóló konstrukciók megszűnnek (nem lesz turisztikai célú kártya), de jön az energiakártya és az energiahitel.

A program meghosszabbításáról szóló döntést a gazdaságfejlesztési miniszter közleményben jelentette be, hangsúlyozva, hogy ezzel „a kabinet gazdaságstratégiai céljaival összhangban a piacihoz képest lényegesen alacsonyabb, legfeljebb 3,5 százalékos kamattal kiszámítható kereteket biztosítanak a kkv-szektor finanszírozásához és működéséhez, segítve ezzel a vállalkozások versenyképességének javítását és a munkahelyek megtartását”. Ezt követően Nagy Márton sajtótájékoztatót tartott a témában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen. Itt emlékeztetett arra, hogy kormányzati támogatás nélkül az infláció és a kamatok emelkedése miatt hitelszűke lehetne, a kkv-k-nak pedig kétszemjegyű kamatozású hitellel kellene számolniuk, amelyet vélhetően nem vennének fel. Hozzátette: a hitel nélküli növekedés káros, ezzel szemben a hitelalapú gazdasági növekedés előnyös. A tájékoztatón Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy egy ország akkor működik jól, ha jól működő gazdaság áll a háttérben, ezért a kamara partnere a kormánynak.

A részleteket később Krizsán László, a programot bonyolító Kavosz elnöke aztán a portfolio.hu-nak adott interjúban mondta el. E szerint az új Széchényi Max programban lesz folyószámlahitel, likviditási-forgóeszközhitel, beruházási hitel, mikrohitel és lízing is. Általánosságban beruházási célra 1-től 400 millió forint hitelösszeg érhető el, a futamidő pedig 1-től 10-évig terjedhet, a kormányzat továbbra is állami kamat, kezelési költség és kezelési díj támogatást nyújt.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX esetén a korábbi 100 millió forintos hitelkeret 250 millió forintra nő, a korábbi 1+1 év futamidő pedig akár 3 évre is felmehet. A kamat fixen 3,5 százalék lesz (az eddigi 2,5 százalék helyett).

Speciális termék lesz a Széchenyi Energiakártya, amely az energiaválság által érintett vállalkozásoknak többlet kamattámogatást,: ez 1 százalék éves nettó kamaton lesz elérhető a teljes futamidő alatt. Mindazon vállalkozások jogosultak a hitelre, akiknek ez év első hat hónapjában az átlagos energiaköltsége jelentősen megemelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A korábbi likviditási hitelt felváltó forgóeszköz hitel továbbra is nagy mértékben szabadon felhasználható keretet jelent: készletfeltöltésekre, szezonális kereslet megugrására, kedvező beszerzési lehetőségek kihasználására, készletfelhalmozásra alkalmas, de a hitelkiváltás is lehet cél. A futamidő itt 3 év maradt, ám a hitel összege lehívható a szerződéskötés után is, miközben kilenc hónapos türelmi idő is. A kamat itt is felment 2,5 százalékról 3,5 százalékra.

A beruházási hitel maximális futamideje 10 év maradt, az igényelhető hitelösszeg azonban 400 millió forintra csökkent (a korábbi egymilliárdról). A  hitelcélok bővültek: a klasszikus beruházási célok, mint az új és használt gép, berendezés, tárgyi eszköz vásárlás mellett ingatlanra  sőt üzletrész-vásárlásra is felhasználható a hitel, és itt is elérhető a hitelkiváltás. A akamat 1,5 százalék lesz (a korábbi egy százalék helyett).  Az energiahatékonyság javítását, a technológiaváltás elősegítését célzó beruházásoknál azonban a kamat 0,5 százalék lesz. A lízing esetében is marad a tíz éves maximálus futamidő és a kamat 3,5 százalékra megy fel.

Az új Mikrohitel, a Széchenyi Mikrohitel MAX esetében újdonság, hogy a Kavosz a saját kezébe veszi a teljes lebonyolítást: a kamat 0,5 százalékról 1 százalékra emelkedik, a maximum futamidő 10 év marad.

Továbbra is megmarad az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel, ahol nem változnak a feltételek: 200 milliós maximális hitelösszeg, és változó kamatozású, támogatott finanszírozás.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás