Akár 10 százalék közelébe is emelkedhet az alapkamat

2022.06.29. 13:46 • Podcast

185 bázisponttal emelkedett az alapkamat, 7,75 százalékra. A meglepetés erejét azonban jelentősen csökkentette, hogy a döntéshozók jelezték, az egyhetes betéti kamatszint és az alapkamat összezárását látják szükségesnek, így a most irányadó kamat a csütörtöki tenderen csak 50 bázisponttal fog emelkedni. „A forint árfolyamát érdemben tudta erősíteni a Magyar Nemzeti Bank erőteljesebb alapkamat emelése. A döntésből látszik, hogy a 400 forint feletti euróárfolyamot már a jegybank sem tolerálja” – kommentálta a döntést Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. Azt is megjegyezte, hogy maradhat a Magyar Nemzeti Bank 50 bázispontos kamatemelési lendülete, ellentétben a régiós versenytársakkal, a cseh vagy a lengyel központi bankkal. 

Bár a jegybank szerint az őszi hónapokban tetőzhet az infláció, de az év második felében is a kétszámjegyű tartományban maradhat. A frissített előrejelzés szerint idén 11 - 12,6 százalékos, jövőre 6,8-9,7 százalékos, majd 2024-ben 3 százalék körüli lehet. „A magasabb idei inflációs várakozás a központi bank részéről azt jelzi, hogy az MNB úgy számol, hogy október után kivezetheti az üzemanyag- és az alapvető élelmiszerek árstopját a kormány. A gazdaság az erős belföldi kereslet mellett is lassul, a növekedés megtartása pedig attól függ, hogy alakul majd az orosz-ukrán háború, és lesz-e ennek hatására további energiaprobléma” – részletezte várakozásait Nyeste Orsolya. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője azt is megjegyezte, hogy az Európai Központi Banktól júliusban már mindenki kamatemelést vár, legalább 25 bázispontosat. Ennek elmaradása mindenképpen csalódás lenne a piaci szereplők számára.

Az interjúban szóba került még, hogy:

  • Az EKB-t visszatarthatja-e a kamatemeléstől a recessziótól való félelem
  • Emelkedhetnek-e végre idehaza a lakossági betéti kamatok
  • Az MNB monetáris szigorítása mennyire lehet hatékony a korábban kibocsátott, több ezer milliárd forintnyi fix kamatozású hitel mellett

Nyeste Orsolyával, az Erste vezető makrogazdasági elemzőjével Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás