Jobbnak mondható a Fed „kedvenc” inflációs adata

2022.06.30. 15:07 • Erste Uzsonna

Borúsan várják a mai nyitást a fő amerikai határidős indexek. A Dow Jones 1,0%-os, az S&P 500 és a Nasdaq pedig 1,1%-os mínuszban áll a mai nyitás előtt.

Az áprilisival megegyező, éves alapon 6,3% maradt májusban a Fed által leginkább figyelt PCE infláció, míg az elemzők 6,4%-ot becsültek. A PCE maginfláció éves alapon 4,7%-ra enyhült a korábbi 4,9%-ról, amivel a 4,8%-os becslésnél is kevesebb lett.

Nem okozott különösebb meglepetést a friss munkanélküli-segély kérelmek száma. A múlt héten a korábbi 233 ezernél 2 ezerrel kevesebben igényeltek ilyet, míg az elemzők 3 ezres csökkenést vártak. A folyamatos kérelmek száma a korábbi 1,331 millió után 1,328 millió lett, ez 10 ezerrel több, mint az elemzői becslés.

A várakozásoknak megfelelően havi szinten átlagosan 0,5%-kal nőttek májusban a személyi jövedelmek, ami pontosan megegyezik az előző havi növekedéssel. A költések növekedése ezzel egyidejűleg 0,2%-os ütemre lassult, ami meglepetésként szolgált, mert áprilisban még 0,6% volt a mérés, míg az elemzők 0,4%-ot vártak.

Charles Scharf, a Wells Fargo vezérigazgatója szerint az amerikai gazdaság nem áll teljesen készen a Fed kamatemeléseire. Scharf mindamellett, hogy elégedett a Fed kommunikációjával és a lépéseivel, úgy véli, hogy a piaci szereplők, kisebb vállalkozások, illetve a fogyasztók még nem látják tisztán, hogy mi vár rájuk.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás