Már az MNB-t is zavarhatja a gyenge forint

2022.07.06. 13:58 • Podcast

Az alacsony belföldi hozamszintek miatt vonzó lett a forint ellen spekulálni, ez is hozzájárul az árfolyam rohamos gyengüléséhez – mondta az Erste Befektetési Zrt. stratégája a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. Miró József szerint elég nagy a forintlikviditás a piacon, ezért egy olyan hatékony swap tenderre lenne szükség, amely érdemben tudja kiszívni a felesleges forint likviditást, és eurót adni a piac számára.

Felmerülhetne még megoldásként egy jelentős kamatemelés is, azonban a soron következő egyhetes betéti tenderen ez nem túl valószínű forgatókönyv. Pénteken jelenik meg ugyanis a legfrissebb, júniusi inflációs szám, márpedig meglepő lenne, ha a Magyar Nemzeti Bank ennek ismerete nélkül húzná fel az irányadó rátát a jelenlegi 7,75 százalékos szintről.

A piaci konszenzus szerint 11,5 százalék lehet a júniusi infláció, ami további gyorsulást jelente a korábbi 10,7 százalékhoz képest. Miró József szerint ugyanakkor nem lenne meglepő, ha ennél is magasabb áremelkedési ütemet látnánk. Idehaza főleg az élelmiszerárak emelkedése kirívó, az egyik legmagasabb Európában.

A Magyar Nemzeti Banknak, bár nincs konkrét árfolyamcélja, mégis zavaró lehet a gyenge forint, amely az importált infláción keresztül, az élelmiszerek dráguláshoz is hozzájárul.

A beszélgetésben még szóba került az, hogy:

  • máris a nyakunkon van a recesszió?
  • Európában, vagy az Egyesült Államokban kell jobban tartani a gazdasági visszaeséstől?
  • milyen kamatpolitika várható a FED-től és az EKB-tól?

Miró Józseffel, az Erste Befektetési Zrt. stratégájával Imre Lőrinc beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás