Erős munkaerőpiaci adatok érkeztek Amerikából

2022.07.08. 15:24 • Erste Uzsonna

Elromlott a hangulat Amerikában, a határidős indexek esni kezdtek a tőzsdenyitás előtt: az S&P 500 0,5%-os, a Dow Jones 0,2%-os, míg a Nasdaq 1,1%-os mínuszban járt.

Az amerikai munkanélküliségi ráta megegyezett a várt 3,6%-kal, mely nem jelent változást az előző havi adathoz képest. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak létszámának növekedése jóval a várakozások felett alakult, ugyanis a szakértők előrejelzései 265 ezerrel kalkuláltak, ehhez képest júniusban ez az érték elérte a 372 ezret. Bár ez kevesebb az előző havi 384 ezernél, azonban továbbra is azt mutatja, hogy stabil a munkaerőpiaci helyzet. Az órabérek átlagos növekedése 5,1% volt éves szinten, amely elmaradt az előző hónapban mért 5,3%-tól, de magasabb a várt 5%-nál. A munkaerőpiac ezzel továbbra is egészségesnek mondható, ami kulcsfontosságú a Fed számára a kamatemelések méretének és ütemének meghatározása során.

A farmerjeiről ismert Levi Strauss részvényei több, mint 4%-ot ugrottak, miután a vállalat negyedéves eredményei felülmúlták a Wall Street várakozásait, és 20 százalékos osztalékemelést jelentettek be. Az előző év azonos időszakához képest 15%-kal 1,47 milliárd dollárra nőtt a vállalat bevétele be a második negyedévben, szemben az 1,43 milliárdos várakozással. Ebből a részvényenkénti nyereség 29 cent lett, miközben a Bloomberg konszenzus az egy évvel ezelőttivel megegyező eredményt volt, azaz 23 cent. Ennek egyik fő oka a munkahelyi öltözködési szabályok lazábbá válása, miközben az emberek visszatérnek az irodába a Covid korlátozások enyhülése miatt. "A farmer sokkal elfogadottabbá vált az irodában" - nyilatkozta Chip Bergh, a vállalat vezérigazgatója.

A Spirit Airlines ismét elhalasztotta a Frontier Grouppal tervezett fúziójáról történő szavazást, ezúttal július 15-ig. A halasztásra azért került sor, mert a Spirit folytatja a tárgyalásokat mind a Frontierrel, mind a rivális kérővel, a JetBlue-val.

A Berkshire Hathaway újabb 12 millió Occidental Petroleum részvényt vásárolt a héten, így 18,7%-ra növelte részesedését az energiavállalatban.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás