Küszöbön az eurónál is erősebb dollár – még emelkedő nyereségről jelenthetnek majd az amerikai cégek

2022.07.13. 11:57 • Podcast

Kerekes Tamás, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője arról beszélt, hogy még emelkedő árbevételről és nyereségről számolhat be az amerikai tőzsdei cégek többsége, de ennek az erősödésnek a dinamikája csökken majd. Az elemzői várakozás az, hogy a rekordmagas energiaárak miatt ismét kiemelkedő, akár kétszeresére-háromszorosára emelkedő nyereségről számolhatnak be az energiaipari cégek. Bár az erősödő dollár és a gyengén teljesítő amerikai tőzsdék nem tettek jót, de a bankok is még nyereségesek maradhattak, mint ahogy a légitársaságok is még felszálló ágban vannak a magas kerozinárak ellenére. Kerekes Tamás szerint összességében képet kaphatunk majd arról az amerikai gyorsjelentési szezonból, hogy mennyivel van jobb állapotban az amerikai gazdaság az európaiakhoz képest. Európát az orosz-ukrán háború hatásai jobban sújtják, főleg az energiaellátással kapcsolatos félelmek. Európában inkább valószínű a gazdasági visszaesés a második félévben, mint az Egyesült Államokban. Az Erste elemzője azzal még nem számol, hogy az amerikai cégek csökkenő osztalékhozamokkal jelennek majd meg, esetlegesen leállítják az osztalék kifizetéseket a recessziós félelmek miatt.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője már arról beszélt a Trend FM reggeli műsorában, hogy hiába a folytatódó kamatemelés a Magyar Nemzeti Bank részéről, ez egyelőre nem tudja tartósan erősebb pályára állítani a forintot. „Leginkább egy alku a helyreállítási alapról a Magyar Kormány és az Európai Bizottság között lenne az, aminek valódi forinterősítő hatása lenne” – értékelt az elemző. Egyelőre a forint ellen dolgozik a dollárerősödés is, ami viszont érthető abból a szempontból, hogy a FED már elkezdte a kamatemelést, az Európai Központi Bank viszont még nem.

Egy az eurónál tartósan erősebb amerikai dollárral is együtt tudna élni a világgazdaság, viszont ehhez alapvető feltétel kell, hogy legyen, hogy ne legyen gázellátási krízis, és valamilyen megoldás körvonalazódjon az orosz-ukrán háború befejezésére. Egyelőre, egyik sem látszik a közeljövőben túl valószínűnek.

A beszélgetésben még szóba került az, hogy:

  • Utoljára 2002-ben volt erősebb az amerikai dollár az eurónál, de az erősebb dollár hosszabb távon az amerikai gazdaság számára sem kedvező
  • Meddig emelkedhet a magyar alapkamat
  • Mikortól indulhat el az Európai Központi Bank kamatemelése, és miért van az EKB-val szemben helyzeti előnyben a FED

Kerekes Tamással, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzőjével és Nagy Jánossal, az Erste Bank makrogazdasági elemzőjével Nagy Károly beszélgetett a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás