Mennyire telítettek az európai gáztárolók?

2022.07.21. 18:08 • Erste Research Blog


Hány napnyi átlagfogyasztásra elegendő gáz van jelenleg a tárolókban?

Forrás: AGSI, Július 19-i állapot

A betárolt földgáz mennyisége csak az egyik indikátora annak, hogy mennyire lehet túlélni a következő telet az orosz földgáz ellátás hiánya miatt. A helyzet függ még attól is, hogy a) mekkora a hazai termelés – ebből a szempontból Románia sokkal jobban áll, hiszen 80%-ban hazai termelés adja a fogyasztás b) milyen elérésünk van nem-orosz forráshoz, ez például általánosságban jobb Nyugat-Európában, mivel több az LNG kikötő és a norvég vezetékes gáz. Az orosz gáz aránya eleve inkább Közép-Európában, különösen a Dél-Kelet Európában (Bulgária, Szerbia, Horvátország, Magyarország, Szlovákia) magas.

Sajnos Szerbiáról nem találtam adatot, de ha az ország egyetlen gáztárolója (Banatski Dvor) tele van (750 millió köbméter), akkor kb. nekik is 100 napra elegendő átlagfogyasztáshoz elegendő földgázuk van. Gondolom, hogy ez nincs tele, illetve ennek a tárolónak a kitárolása kevés a hideg téli napokon, emiatt is egyeztek meg Magyarországgal 500 millió köbméter bértárolásáról.
Magyarországon az egyik legmagasabb az orosz import gáz aránya (75-80%), szóval a magas töltöttség csak relatív előnyt jelent. Nem véletlen, hogy az IMF szerint a legsérülékenyebb ország vagyunk az orosz import teljes leállása esetén.

How a Russian Natural Gas Cutoff Could Weigh on Europe’s Economies – IMF Blog

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás