Tovább zsarolhat a földgázzal Oroszország

2022.07.22. 15:26 • Podcast

Az orosz Gazprom csütörtöktől várhatóan húsz százalékos kapacitással indítja újra a földgázszállításokat Németország felé. Az orosz elnök technikai okokra hivatkozik, a csökkentett szállítások kapcsán, amit a jövőben is bármikor, az érdekei és az árak befolyásolása érdekében megtehet – mondta az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. Vagyis folytatódhat az orosz zsarolás, aminek teljes kivédésére még két évre van szüksége Európának.
Pletser Tamás szerint még ennyi idő kell ahhoz, hogy az Európai Unió olyan szintre lecsökkentse az orosz földgáztól való függősségét, hogy ne legyen zsarolható Oroszország által. Az unió 2021-ben 155 milliárd köbméter földgázt szerzett be az oroszoktól, ezt a mennyiséget idén 80-90 milliárd köbméterre sikerült lefaragni. Ennek a mennyiségnek a fele érkezett eddig be, ezért a nyugodt télhez még 40-50 milliárd köbméterre lenne szükség.
A szakértő szerint meglepő, de indokolt, hogy Magyarország energia-veszélyhelyzetet hirdetett, az évi 4,5 milliárd köbméternyi orosz földgáz behozatalunkat is övezik kockázatok. Az energia spórolásra való felszólításra idehaza is szükség lenne, főleg azért, mert az európai gázpiac egy egységes piac, így ha Németországban gondok vannak, akkor Magyarországon is lecsap a hiány. Némi korlátozással, a lakások hőmérsékletének 2-3 fokkal történő csökkentésével, akár húsz százaléknyi gázenergiát is meg lehetne takarítani.

A műsor második felében Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy:
- milyen ütemben kezdheti el holnap emelni az alapkamatot az Európai Központi Bank?
- az orosz gáz érkezésével mennyivel csökkentek a recessziós kockázatok a kontinensen?
- az olasz kormányválság gátolja-e az Európai Központi Bank céljait?

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. Az első részben, Pletser Tamást, az Erste Befektetési Zrt. olaj-és gázipari elemzőjét, a másodikban pedig Nagy Andrást, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzőjét kérdezte Imre Lőrinc.

 

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás