Romló eredmények, növekvő bevételek – a tech cégekkel folytatódik a gyorsjelentési szezon

2022.07.25. 11:49 • Erste Market Befektetés

A technológiai szektor nagyágyúival folytatódik az amerikai gyorsjelentési szezon: a FAANG-cégek (Facebook-Meta, Amazon, Apple, Netflix, Google-Alphabet) közül egyelőre a Netflix adta közre a második negyedéves számait, a többiek a hét közepén jelentenek. Az elemzői várakozások mindenütt jelentősen növekvő bevételt, de romló (legalábbis nem a bevételek növekedésével ütemet tartó) eredményességet vártak. A Netflixnél leginkább az okozott meglepetést, hogy a szolgáltató „csak” egymillió ügyfelet veszített a legutóbbi negyedévben, miközben az eredménye a vártnál valamivel jobb lett: a bevétel 8,6 százalékkal, a nettó jövedelem 6,5 százalékkal nőtt, az egy részvényre jutó eredmény – eps pedig az elemzői konszenzust meghaladva 3,2 dollárt ért el). A befektetők azonban leginkább azt értékelték, hogy a Netflix bejelentette: 2023-ban elindítja a hirdetés-alapú szolgáltatást is – a szélesebb közönség és az új bevételi lehetőség elérésének ígérete a bejelentéseket követő két napban 17 százalékkal növelte a cég árfolyamát.



A FAANG társaságaitól az elemzők mindenütt az eredményesség romlását várják, az egy részvényre jutó eredmények a várakozások szerint sehol nem érik majd el a tavalyit, ám a problémák mindenütt sokrétűek. Az erős dollár eleve minden amerikai világcégnél csökkenti az elszámolt bevételeteket, de az oroszországi kivonulások negatív hatásaival is számolnak az elemzők – igaz, az inflációs hatások miatt is mindezek ellenére mindenütt szépen emelkednek a bevételek. Az eredményt azonban a költségek is befolyásolják, és ebből a szempontból nem jelentett jót, hogy az Alphabet július elején a munkaerő-felvétel lassítását jelentette be – vagyis úgy tűnik, rosszabb időkre készül. A negyedéves jelentés tisztázhatja azonban a helyzetet, az elemzői konszenzus szerint a Google-nél a bevételek 11 százalékkal nőhettek, az üzemi nyereség pedig 3,7 százalékkal gyarapodott. A problémát persze a válság nyomán visszaeső hirdetési hajlandóság jelenheti, valamint az, hogy a Google Cloud – amely a cég növekedésének továbbra is a motorja – egyelőre veszteséget termel. A felhő alapú szolgáltatásokban a cég lemaradt a versenytársak (Amazon, Microsoft) mögött, de a növekedési számok ezen a területen nagyon szépen festenek (37 százalékos bővülést vár a piac ezen a területen a társaságtól).

A szektorokat tekintve a kép egyébként az általános várakozásoknak megfelelő: az energiacégek hasítanak a növekvő árak miatt, míg a válságot leginkább a pénzügyi szektor sínyli meg. A gyorsjelentési szezonban a bankok járnak elöl és örömöt leginkább az okoz, ha valamelyik nem annyit esik, mint amekkorát vártak előzetesen. A Bank Of America például ugyan hozta a várt eredményt, a bevételei 5,2 százalékkal nőttek, az EPS 29 százalékkal esett – ám mindez a részvények érékének esését hozta magával. Nem így volt a Goldman Sachs-nél, amely „csak” 48 százalékos EPS-romlást, és 22,9 százalékos bevétel-kiesést jelzett. A bevétel a várakozásoknál azonban magasabb lett, így aztán a részvényárak meg is indultak felfelé.

 

Forrás:

https://finance.yahoo.com/video/earnings-p-500-companies-beating-141158258.html
https://finance.yahoo.com/quote/goog/analysis/?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAKOC9WkB0yjNECe60sSBsa-sUWPnSBsWu6t2Zw-ZW8ZrqjV8X-4N45esYXcTK6vvdsVvt6NKtUQelItJ7tKTnJORIPjgBKN8LsXbEtk8zWAv9tc2AlazrNsZaU7Tyr-bvJ3sO3Fr_Lq2ZZ054KbN5ks6A7klAiHMQugDKl8STjaB

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás